Binnenland25 dec '22 14:39

Zaterdag minder pinbetalingen voor kerstinkopen dan vrijdag

Auteur: ANP

Het record van afgelopen vrijdag, toen Nederlanders bij het doen van de kerstinkopen vaker met een pas afrekenden dan ooit, is zaterdag niet gebroken. De Betaalvereniging Nederland meldt dat zaterdag wel het drukste piekmoment kende, met negenhonderd transacties per seconde rond 12.45 uur.

 Winkelend publiek in het centrum van Den Haag, daags voor kerst maakte minder gebruik van de pin dan normaal.
Winkelend publiek in het centrum van Den Haag, daags voor kerst maakte minder gebruik van de pin dan normaal. (ANP/Hollandse-Hoogte/ Owen O’Brien.)

Vrijdag telde de Betaalvereniging meer dan 22 miljoen betalingen met pinpassen en creditcards aan de Nederlandse winkelkassa's, goed voor ruwweg 740 miljoen euro. Dat was beduidend meer dan de drukste dag in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Toen werden op zaterdag 21 december ongeveer 21 miljoen kaarttransacties verwerkt voor een totaalbedrag van zo'n 675 miljoen euro.

Lees ook | Adema: '2023 wordt het jaar van oplossingen'

Afgelopen zaterdag telde de Betaalvereniging zo'n 21,8 miljoen betalingen met pinpassen en creditcards in winkels, goed voor een omzet van zo'n 652 miljoen euro. Voorgaande jaren viel het dagrecord altijd op de laatste zaterdag voor Kerstmis, maar dat is dit jaar dus anders. Dit komt mogelijk doordat de zaterdag voor kerst nu echt 'pal voor kerst viel', aldus een woordvoerder. Het kan zijn dat mensen niet willen wachten tot de laatste dag voor kerst om kerstinkopen te doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen