Binnenland25 jan '23 14:20

Kritiek op Holocaust-onderzoek: 'Niet-representatief'

Auteurs: ANP en BNR Webredactie

Op het Holocaust-onderzoek waaruit zou blijken dat bijna een kwart (23 procent) van de Nederlanders twijfelt over de Holocaust, is kritiek ontstaan. Het onderzoek zou twijfelachtig zijn uitgevoerd en niet-representatief zijn, meent hoogleraar toegepaste statistiek Casper Albers.

Het onderzoek werd uitgevoerd door The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, kortweg de Claims Conference. Die organisatie voerde het onderzoek in 2022 telefonisch uit bij 2000 respondenten. Daarin zouden de verhoudingen zeer verdeeld zijn, legt Albers uit in een tweet. 'Zo zegt 34% van de deelnemers van 18 tot 40 jaar op dit moment een universitaire studie te doen. Als dat representatief is, zouden universiteiten nu niet zo'n 350.000 studenten hebben maar 2,5 miljoen.'

De internationale organisatie, die opkomt voor de rechten van Holocaustoverlevenden, deed dit onderzoek naar kennis en bewustzijn over de Holocaust eerder in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oostenrijk en Canada. De resultaten waren nergens zo 'schokkend' als in Nederland, stelt de Claims Conference. Voor het onderzoek zijn millennials vanaf 1980 en leden van de generatie Z tot 2012 telefonisch ondervraagd, naast een vrijwel gelijk aantal oudere Nederlanders.

Lees ook | Baudet verliest kort geding over Holocaustvergelijking

Veel geschokte reacties

Op de conclusies van het onderzoek kwam vele geschokte reacties. De uitkomst van het onderzoek is volgens het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies 'ronduit schrikbarend', zegt onderzoeker Kees Ribbens. Zorgwekkend is ook dat een kleine groep ondervraagden volgens de studie denkt dat het dagboek van Anne Frank een vervalsing is. Ook premier Rutte noemde het 'schokkend' dat mensen twijfelen over de Holocaust.

Eerder woensdag zei ook justitieminister Dilan Yeşilgöz erg geschrokken te zijn van het onderzoek. "Dit is niet alleen ronduit schokkend, het is ook zeer ernstig", twitterde de VVD-bewindsvrouw. "We hebben als samenleving veel werk te doen. En snel ook."

Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren denkt dat de Holocaust 'een mythe' is, het aantal gedode Joden zou zwaar verdreven zijn.
Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren denkt dat de Holocaust 'een mythe' is, het aantal gedode Joden zou zwaar verdreven zijn. (Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen