'Wij betreuren de onwil van de gemeente Den Haag om de veiligheid van de demonstranten en andere weggebruikers te garanderen', stelt Extinction Rebellion. Volgens de groep willen ongeveer duizend bezorgde burgers meedoen aan de blokkade.
Luister ook | De Nieuwe Wereld - Wat als we anders gaan protesteren?
Eerder protest
Het stuk snelweg dat Extinction Rebellion wil blokkeren, de Utrechtsebaan, ligt tussen het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. De groep heeft het verkeer daar vaker stilgelegd. Bij vorige acties haalde de politie vervolgens de demonstranten één voor één weg, waarna ze per bus naar een politiebureau werden gebracht.
Zeven klimaatactivisten waren in de afgelopen dagen uit voorzorg opgepakt, omdat ze anderen hadden opgeroepen om mee te doen aan de blokkade. Het Openbaar Ministerie vond dat ze zich daarmee schuldig hadden gemaakt aan opruiing. Ze kregen een gebiedsverbod, waardoor ze voorlopig niet op de Utrechtsebaan mogen komen.
Lees ook | Greenpeace: 'Klimaatacties worden gewelddadiger'
Steunactie
Dat ingrijpen leidde tot boze reacties bij andere groepen. De directeuren van ongeveer veertig maatschappelijke organisaties doen daarom mee aan een steunactie voor het protest. Het gaat onder meer om Greenpeace, FNV, Urgenda, het Aidsfonds, Cordaid, het COC, de Fietsersbond, het Humanistisch Verbond, Milieudefensie en Stichting Vluchteling.
