Binnenland31 jan '23 18:19Aangepast op 31 jan '23 20:00

Ongehoord Nederland hangt nieuwe sanctie boven het hoofd

Auteurs: ANP en Jasper Daams

De NPO wil Ongehoord Nederland (ON!) een derde financiële sanctie opleggen. Aanleiding is het eind november verschenen tweede rapport van de Ombudsman van de NPO, waarin staat dat de omroep de journalistieke code van de NPO in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws 'stelselmatig heeft overtreden'.

Voorzitter Arnold Karskens van Ongehoord Nederland
Voorzitter Arnold Karskens van Ongehoord Nederland (ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz)

De Ombudsman oordeelde dat de code, waaraan alle omroepen zich moeten houden, in 22 van de 23 uitzendingen van Ongehoord Nieuws is geschonden. Zo was er in veel uitzendingen sprake van 'een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie, enerzijds door presentatoren in het gesprek geïntroduceerde informatie en anderzijds door het niet doorvragen naar opmerkingen van gasten'.

Lees ook | NPO legt Ongehoord Nederland tweede sanctie op in jaar tijd

Desinformatie

De eerste twee sancties van respectievelijk ruim 84.000 en ruim 56.000 euro werden in juli en december opgelegd. De eerste volgde eveneens na een rapport van de Ombudsman, die destijds klagers in het gelijk stelde dat ON! in zijn programma's aantoonbaar onjuiste informatie had verspreid. De tweede boete volgde omdat de omroep van Arnold Karskens volgens de NPO niet voldoende bereid was om samen te werken binnen het omroepbestel.

De tweede sanctie is overigens nog niet officieel, omdat ON! beroep aantekende. Een adviescommissie moet zich nu over het besluit buigen. Wanneer dat gebeurt is nog niet bekend. ON! maakte ook bezwaar tegen de eerste boete, maar werd niet in het gelijkgesteld. Wel werd de sanctie verlaagd van 93.000 naar 84.000 euro.

Lees ook | Nederlanders vertrouwen alleen TikTok nog minder dan ON

Staatssecretaris Uslu

De NPO heeft bij herhaalde overtredingen de mogelijkheid om een verzoek te doen aan staatssecretaris van Media Gunay Uslu om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken. Tot nu toe deed de NPO dat nog niet.

ON! heeft twee weken de tijd om te reageren op het voornemen van de NPO om een derde sanctie op te leggen. Pas daarna zal worden besloten of die boete daadwerkelijk wordt opgelegd en wat de hoogte daarvan is. Als dat is gebeurd, gaat de raad van bestuur van de NPO zich buigen over een mogelijke stap naar Uslu.

Partijen willen actie

D66, CDA en PvdA willen dat de NPO consequenties verbindt aan de derde sanctie die de publieke omroep in korte tijd wil uitdelen aan Ongehoord Nederland (ON!). D66 en PvdA willen dat de NPO een verzoek indient bij staatssecretaris Gunay Uslu (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om de vergunning van ON! in te trekken. Het CDA gaat nog niet zover en wil dat de NPO duidelijk maakt wat deze van plan is met ON!.

'Op hoeveel sancties moeten we nog wachten voordat er wordt ingegrepen?', zegt Mohammed Mohandis van de PvdA. Hij hoopt dat de NPO Uslu gaat verzoeken om de licentie van ON! in te trekken. Maar hij vindt ook dat de staatssecretaris zich hier niet achter moet verschuilen.

'De NPO is het aan de kijker verplicht om hier helderheid over te geven', zegt Lucille Werner van het CDA. Ze wil niet invullen welke maatregelen de publieke omroep precies zou moeten nemen. Pim van Strien van de VVD spreekt van een 'impasse op het Mediapark' die moet worden doorbroken. 'Het kan niet zo zijn dat we drie, vier, vijf sancties krijgen en de NPO niet overgaat tot de stap naar OCW.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen