Binnenland7 feb '23 11:27Aangepast op 7 feb '23 15:54

ACM onderzoekt energietarieven Eneco, Essent en Vattenfall

Auteur: BNR Webredactie

De Autoriteit Consument & Markt heeft onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Een woordvoerder van de ACM zegt tegen dat het gaat om 'bedrijfsbezoeken' die in het licht staan van de energietarieven.

De toezichthouder wil kijken of er redelijke energietarieven worden gehanteerd door de Eneco, Essent en Vattenfall. Daarbij zouden er tot zover geen verdenkingen zijn van strafbare feiten.

Volgens energieverslaggever Mark Beekhuis wil de toezichthouder bijvoorbeeld weten of er geen overwinsten worden gemaakt. 'De ACM vraagt zich af of de tarieven die consumenten betalen wel redelijk zijn.' Zo zouden soms verschillende bedragen worden berekend voor dezelfde hoeveelheid energie.

De Autoriteit Consument & Markt heeft onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent.
De Autoriteit Consument & Markt heeft onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. (ANP / Lex van Lieshout)

Lees ook | Kosten prijsplafond energie mogelijk veel hoger

Het bezoek van ACM was vorige week aangekondigd. 'Vandaag zijn ze kennelijk officieel koffie gaan drinken op het kantoor', zegt Beekhuis. Er is dan ook geen sprake van een inval, op 1 maart maakt de toezichthouder meer informatie bekend over het onderzoek.

Vattenfall laat in een reactie weten het bezoek te hebben verwacht. 'De afspraak stond in de agenda, we geven graag uitleg en we vinden het goed dat de ACM hier bovenop zit. De energieprijzen zijn nu eenmaal gestegen, mensen hebben daar last van. Dus dan is het logisch dat er meegekeken wordt', zegt de energieleverancier. Ook bij Eneco en Essent benadrukken woordvoerders dat ze van te voren al wisten dat de ACM zou langskomen.

Lees ook | 'Honderden euro's prijsverschil tussen energieleveranciers'

Oekraïne

De ACM zei in december de energietarieven die consumenten betalen scherper te controleren, na de extreme stijgingen van de gas- en elektriciteitsprijzen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Toen vroeg de marktwaakhond energiebedrijven ook gegevens aan te leveren die de tarieven in hun modelcontract onderbouwen.

Lees ook | 'Blijkbaar vermoeden van illegale prijsafspraken bij energieleveranciers'

Het intensievere toezicht is volgens de instantie belangrijk voor het vertrouwen van consumenten in eerlijke gas- en elektriciteitsprijzen. Vorige week stelde de marktwaakhond ook dat energiebedrijven transparanter moeten zijn over hun tarieven voor nieuwe klanten. Nu zou het nog lastig zijn voor overstappers om de prijzen te vergelijken.

Lees ook | Kosten prijsplafond energie mogelijk veel hoger


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen