Binnenland11 mei '23 08:35

Jaarlijks duizenden doden door arbeidsziekten: 'Crisis die onopgemerkt blijft'

Auteur: Aäron Loupatty

Matige handhaving van arboregels leidt jaarlijks tot tientallen sterfgevallen op de Nederlandse werkvloer, zo waarschuwt de Sociaal Economische Raad (SER). Volgens recente cijfers overlijden jaarlijks tussen de 50 en 70 mensen als gevolg van werkgerelateerde ongevallen, terwijl nog eens 4.000 mensen sterven aan beroepsziekten, zoals blootstelling aan schadelijke stoffen.

Hoewel de arboregels op zichzelf streng zijn, wijst de Raad op de gebrekkige naleving ervan als belangrijke oorzaak voor dit fenomeen. FNV vice-voorzitter Kitty Jong schrikt van de hoge aantallen. 'Dit is erg veel, zeker als je het aantal mensen erbij optelt dat sterft vanwege blootstelling aan schadelijke stoffen. Dat zou, en dat is het streven van het kabinet ook, nul moeten zijn.' Dat het mogelijk niet realistisch is om het aantal naar nul te brengen, snapt Jong ook. 'Maar je moet ernaar streven. Er zijn nog ontzettend veel dingen die gedaan kunnen worden om daar naartoe te streven. Dat zeggen we vanuit de SER ook', zegt Jong, die ook bestuurslid is bij de raad.

Lees ook | SER: 'Arboregels moeten beter worden nageleefd'

‘Het is een crisis die tamelijk onopgemerkt blijft’
Kitty Jong, vice-voorzitter FNV

Het gebrek aan handhaving van de arboregels, vindt Jong ook ernstig. 'Het ontbreekt aan handhaving en met name sanctionering. Je kan wel tegen de arbeidsinspectie zeggen dat ze moeten handhaven en de regels moeten naleven, maar als er geen sanctie op staat, dan heb je nog niet zoveel. Dus daar pleiten we ook voor, om echt boetes uit te gaan delen.'

Schiphol

De verantwoordelijkheid alleen bij de werkgevers leggen is dan ook niet genoeg, vindt de vice-voorzitter van FNV. 'De tijd van zelfregulering is nu echt wel voorbij. Ook is de tijd voorbij om de gezondheid en levens van werknemers op te offeren voor economische belangen.' Ze trekt daarbij de vergelijking met Schiphol. 'Daar gaan mensen dood door de blootstelling aan ultrafijnstof. Maar dat zal zich pas over decennia openbaren.' Jong noemt het daarom een 'crisis die tamelijk onopgemerkt blijft'.

Matige handhaving van arboregels leidt tot tientallen jaarlijkse sterfgevallen op de werkvloer in Nederland, zo waarschuwt de Sociaal Economische Raad (SER). Volgens recente cijfers overlijden jaarlijks tussen de 50 en 70 mensen als gevolg van werkgerelateerde ongevallen, terwijl nog eens 4.000 mensen sterven aan beroepsziekten, zoals blootstelling aan schadelijke stoffen.
Matige handhaving van arboregels leidt tot tientallen jaarlijkse sterfgevallen op de werkvloer in Nederland, zo waarschuwt de Sociaal Economische Raad (SER). Volgens recente cijfers overlijden jaarlijks tussen de 50 en 70 mensen als gevolg van werkgerelateerde ongevallen, terwijl nog eens 4.000 mensen sterven aan beroepsziekten, zoals blootstelling aan schadelijke stoffen. (ANP / Robin Utrecht)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen