Binnenland1 jun '23 16:20

Nieuwe defensie-eenheid tegen toenemende dreiging uit de lucht

Auteur: Jorn Lucas

De Koninklijke Landmacht beschikt vanaf vandaag over een nieuwe eenheid gespecialiseerd in het onderscheppen van raketten en drones. Volgens het ministerie van Defensie wordt de dreiging vanuit de lucht steeds groter, waar de Nederlandse luchtverdediging op aangepast moet worden.

Tijdens een oprichtingsceremonie in Vredepeel is de eenheid, de 11 Luchtverdedigingsbatterij, officieel geïnstalleerd. Het beschikt onder meer over Stinger-luchtdoelraket en over apparatuur om drones mee te identificeren en uit de lucht te schieten. 'Het is een grote camera die is gekoppeld aan een radar. Met die gegevens kan de drone uit de lucht worden geschoten', zegt luitenant-kolonel Sjaak van Elten in gesprek met verslaggever Martijn de Rijk.

Artikel gaat verder onder de foto

De Koninklijke Landmacht beschikt vanaf vandaag over een nieuwe eenheid gespecialiseerd in het onderscheppen van raketten en drones.
De Koninklijke Landmacht beschikt vanaf vandaag over een nieuwe eenheid gespecialiseerd in het onderscheppen van raketten en drones. (ANP / ANP)

De komst van de eenheid is vorig jaar al aangekondigd in de Defensienota. De oorlog in Oekraïne onderstreept nog eens dat belang, zegt Van Elten. 'Onze Patriots zijn gewild, Oekraïne is daar erg blij mee.'

Liveblog | Dag 463 van de oorlog in Oekraïne

Commando's

De batterij richt zich op luchtdreigingen voor de korte en zeer korte afstand zoals helikopters, raketten, laagvliegende vliegtuigen en drones. De militairen van de 11 Luchtverdedigingsbatterij moeten mobiele eenheden zoals commando’s en mariniers beschermen tegen dreiging uit de lucht.

Het wapen in kwestie
Het wapen in kwestie (BNR/Martijn de Rijk)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen