Binnenland1 jun '23 17:34Aangepast op 1 jun '23 18:27

Sanderink niet langer topman van Strukton, 'herhaling van Centric-scenario'

Auteurs: Remy Kock en Samuel Hanegreefs

De omstreden ondernemer Gerard Sanderink heeft ook in de rechtszaal bot gevangen rondom bouwbedrijf Strukton. De rechter heeft geoordeeld dat Sanderink niet terug mag keren als topman van het bouwbedrijf. Een logische uitspraak, vindt FD-journalist Paulien Sewuster. 'Sanderink had hier nog weinig tegenin te brengen.'

De omstreden ondernemer Gerard Sanderink heeft ook in de rechtszaal bot gevangen rondom bouwbedrijf Strukton. De rechter heeft geoordeeld dat Sanderink niet terug mag keren als topman van het bouwbedrijf.
De omstreden ondernemer Gerard Sanderink heeft ook in de rechtszaal bot gevangen rondom bouwbedrijf Strukton. De rechter heeft geoordeeld dat Sanderink niet terug mag keren als topman van het bouwbedrijf. (ANP JEROEN JUMELET)

Vorige week was de ondernemer nog boos weggelopen bij een chaotisch verlopen zitting bij de Ondernemingkamer, waar Sanderink een wrakingsverzoek afgewezen zag worden. Nu stelt de rechter dat Sanderink voor onbepaalde tijd is geschorst als bestuurder van het bouwbedrijf.

'Als iedereen wegloopt van het bedrijf, zoals banken en klanten, omdat jij als ceo aan het roer staat, is de kans klein dat je daar nog iets tegenin kan brengen', aldus Sewuster. 'Sanderink wil ook niet meer met de overheid samenwerken. Voor een bouwbedrijf als Strukton is dat nogal ingewikkeld. Bovendien had het bedrijf al een interim-ceo aangesteld.'

Herhaling van het scenario bij Centric

De rechter in de zaak rondom Strukton is dezelfde rechter die Sanderink al eerder op afstand stelde van het door hem opgerichte IT-bedrijf Centric. 'Wat zich hier afspeelde is dan ook een beetje een herhaling van het scenario bij Centric', zegt Sewuster.

Lees ook | Vonnis uitgesteld na aftocht boze Sanderink: 'Verwacht niet dat hij terug in het zadel komt'

Ook nu er duidelijkheid is over de positie van Sanderink, is Strukton niet uit de problemen, stelt de FD-journalist. 'Het bedrijf zit al een tijdje in de financiële problemen. Met Sanderink waren die problemen waarschijnlijk nog groter geweest. Maar ook nu is er een bijvoorbeeld een metroproject in Riyad in Saoedi-Arabië waar Strukton probeert uit te stappen, nadat het er heel veel geld aan heeft verloren.'

Zeggenschap over Oranjewoud kwijt

De ondernemingskamer besliste ook dat Sanderink de zeggenschap over vrijwel al zijn aandelen in holdingbedrijf Oranjewoud verliest. Zo kan hij zich als eigenaar van dat bedrijf en Strukton ook niet meer kan bemoeien met bestuurszaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen