Binnenland4 jun '23 11:24

Minister Dijkgraaf: 'Vrije dag voor Keti Koti interessante gedachte'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt het een 'interessante gedachte' om van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht, een vrije dag te maken. Dat zegt hij in het programma WNL op Zondag.

Deelnemers aan de herdenkingstocht Memre Waka. Deze herdenkingstocht kondigt het officiële begin aan van de Keti Koti-maand.
Deelnemers aan de herdenkingstocht Memre Waka. Deze herdenkingstocht kondigt het officiële begin aan van de Keti Koti-maand. (ANP / ANP / Jeroen Jumelet)

Dijkgraaf wil niet direct zeggen dat de vrije dag er volgens het kabinet ook moet komen, maar vindt wel dat 'dit deel van de geschiedenis voor een belangrijk deel een plek in ons erfgoed moet hebben'. Ook benadrukt hij dat een dergelijke keuze samen met de gemeenschap gemaakt moet worden.

Op 1 juli aanstaande houdt de koning een toespraak in het Oosterpark in Amsterdam. Ingewijden spraken eerder al de verwachting uit dat hij dan de excuses die premier Mark Rutte maakte voor het slavernijverleden zal herhalen.

Lees ook | 'Slavernij-excuus leidt niet tot herstelbetalingen'

Ook gaat op 1 juli het 'herdenkingsjaar' in om stil te staan bij 150 jaar afschaffing van slavernij. Overigens zal de herdenkingsperiode langer duren dan een jaar, maakte de minister vorige week bekend. Ook wordt er 4 miljoen euro extra voor uitgetrokken, tot een totaal van 12 miljoen euro.

Lees ook | Organisatie slavernijverleden gaat kabinetsplannen controleren


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen