Binnenland8 jun '23 07:49

Meer Nederlanders bezorgd om financiële toekomst

Auteur: Mark van Harreveld

Nederlanders maakten zich vorig jaar voor het eerst sinds jaren meer zorgen over hun financiële toekomst, en dan met name jongeren tussen 18 en 25 jaar. Was in 2013 32 procent bezorgd, in 2021 daalde dat naar 22 procent. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS vermoedt dat de hoge energieprijzen en een inflatie van 14 procent daar een groot aandeel in hebben.

Van Mulligen duidt dat het vooral om het leeftijdscohort tussen de 18 en 25 jaar gaat. Logisch, redeneert hij, dat zijn de mensen met lagere inkomens en minder financiele zekerheid. Net als alleenstaande ouders of mensen met een huurwoning is deze groep kwetsbaarder voor stijgende prijzen.
Van Mulligen duidt dat het vooral om het leeftijdscohort tussen de 18 en 25 jaar gaat. Logisch, redeneert hij, dat zijn de mensen met lagere inkomens en minder financiele zekerheid. Net als alleenstaande ouders of mensen met een huurwoning is deze groep kwetsbaarder voor stijgende prijzen. (Unsplash / Vasilis Caravitis)

Van Mulligen duidt dat het vooral om het leeftijdscohort tussen de 18 en 25 jaar gaat. Logisch, redeneert hij, dat zijn de mensen met lagere inkomens en minder financiële zekerheid. Net als alleenstaande ouders of mensen met een huurwoning is deze groep kwetsbaarder voor stijgende prijzen.

‘Over het algemeen hebben jongeren de laagste inkomens’
Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom CBS

De zorgen van nu zijn van een andere aard dan die in 2013, het dieptepunt van de eurocrisis, zegt Van Mulligen. Toen vroegen Nederlanders zich vooral af of ze wel een baan konden vinden, of dat ze die konden behouden. 'De werkloosheid had toen ook een recordhoogte bereikt, vooral op de arbeidsmarkt ging het heel slecht.'

Afgelopen jaar gebeurde precies het tegenovergestelde: toen was de arbeidsmarkt bijzonder krap en waren de energieprijzen de voornaamste boosdoener. Volgens Van Mulligen bereikte het consumentenvertrouwen vorig jaar een 'absoluut laagterecord'.

Lees ook | Voedselprijzen stijgen, terwijl grondstofprijzen dalen

Spaargeld

Met name in het najaar gaven veel mensen die deelnamen aan de CBS-enquête aan gewoon geld te kort te komen en spaargeld te moeten aanspreken. In dat lage vertrouwen lijkt een kleine kentering te komen. 'We zien in de eerste maanden van dit jaar dat die groep weer wat kleiner is. Ook het consumentenvertrouwen krabbelt weer voorzichtig op.'

Laat onverlet dat de prijzen van boodschappen nog steeds ongekend hoog zijn, zegt Van Mulligen. De zorgen zijn dan wellicht minder groot dan in 2022, weg zijn ze allesbehalve.

Lees ook | 'Nederland zwemt weer lekker tegen de stroom in'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen