Beurswatch3 feb '13 22:39Aangepast op 4 feb '13 06:18

KPN zoekt balans in woelig vaarwater

Auteur: Thijs Baas

Veel vragen rond de balans van KPN. Komt er een aandelenemissie? een obligatie-emissie? Bij Telekom Austria pakte een wat vreemdsoortige obligatie-uitgifte in ieder geval goed uit voor het balansprobleem. En ook dáár heeft de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim een flinke vinger in de pap.

Een eventuele downgrade van KPN door Moody's of S&P zal een flink aantal minder risicovolle beleggers dwingen 'uit de obligatie te treden', zegt Richard Abma, asset manager bij OHV in BNR Beurswatch. De verkoopdruk in de obligaties zal oplopen, evenals de financieringsrente. Met alle gevolgen voor de mogelijkheden voor KPN om zich te financieren. "De kapitaalmarkt sluit zich steeds verder voor jou als bedrijf, waardoor je rustig in moeilijk vaarwater terecht kunt komen."

Telecomanalisten
Een tijdelijke downgrade is nog wel te overleven, maar zorgwekkender zijn de talloze bezoekjes die Corné van Zeijl, fondsbeheerder bij SNS assetmanagement, de laatste tijd krijgt van telecomanalisten uit de City. "Die zijn vaak de appetite aan het testen in een aandelenemissie. Ze komen altijd langs om je over te halen je aandelen bij hen te kopen. Dat vind ik een slecht teken."

Toch is volgens Van Zeijl ook enig optimisme op zijn plaats, meent Van Zeijl. "We zijn allemaal geschrokken van hoeveel ze voor 4G hebben betaald, maar je ziet dat het zó snel wordt uitgerold; binnen een maand kun je hier met 4G data ontvangen, online videootjes bekijken zonder vertraging. Dát doen ze heel erg marketinggedreven, echt een enorm pluspunt. Ik denk dat ze daar mee gaan scoren: ze zijn er de eerste mee, kunnen het snel uitrollen en dus ook de meeste abonnees pakken."

Grote kans
Voldoende onzekerheid voorlopig dus. En genoeg reden om met het aandeel KPN nog even de kat uit de boom te kijken. "Ik denk dat er een grote angst bestaat voor de aandelenemissie. Er is een grote kans dat die er gaat komen. We gaan het zien."

Luister hier naar de volledige aflevering van Beurswatch, de Verlenging


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen