Beurswatch12 mrt '12 19:27Aangepast op 12 mrt '12 22:22

China en VS: het nieuwe mekka voor beleggers

Auteur: Thijs Baas

Paul Laseur probeerde er zondag met Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger en Joost van Leenders van BNP Paribas achter te komen waar de beleggers hun pijlen op gaan richten, nu Griekenland en de rest van Europa even niet meer interessant zijn.

Nu de Grieken zijn gered en de stroom kwartaalcijfers van bedrijven bijna is opgedroogd, is de kans groot dat de beurzen in rustiger vaarwater terecht komen. De belangrijkste impulsen voor de aandelenhandel komen voorlopig niet meer uit Europa, maar uit de VS en China.

Vooral de positieve ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt houden de beleggers bezig. Vrijdag bleek dat in februari voor de derde maand op rij de werkgelegenheid met 200.000 was gegroeid. Ook de werkloosheid lag met 8,3 procent op het laagste niveau in drie jaar.

Onstuimig
Toch ziet Joost van Leenders van BNP Paribas nog geen onstuimig herstel van de Amerikaanse economie. "Dit was een positief rapport. Maar zeker na een recessie zou de banengroei nog wel hoger mogen liggen. De echte achilleshiel is nog altijd de inkomensontwikkeling, met een stijging van het reëel beschikbaar inkomen met 0,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is heel weinig."

Hij hoopt dat de gunstige arbeidsmarkt ook de consumptie een beetje in beweging zet en dat "je het momentum in je economie houdt".

Positief verrassen
Ook zal de Amerikaanse economie steeds moeilijker positief kunnen verrassen doordat de groei al zo hoog is én omdat de verwachtingen over de Amerikaanse centrale bank inmiddels behoorlijk zijn veranderd.

Toch heeft de centrale bank met het jarenlang extreem laag houden van de rente en door de geldpers aan te zetten bijgedragen aan het voorzichtige herstel van de economie. Er werd zelfs al gespeculeerd  op een volgende kwantitatieve verruimingsoperatie door de Fed.

Geen extra ronde
Dat ziet Van Leenders echter niet gebeuren. "Ik verwacht niet meer dat er voorlopig een extra ronde komt, terwijl de economie weer echt kantelt. Ze hebben gezegd dat ze de rente tot 2014 laag houden, maar dat is niet in steen gebeiteld."

Intussen moeten we ook China niet vergeten, ondanks de verlaging van de groeidoelstelling van de Chinese economie naar 7,5 procent. "Ik denk dat met die 7,5 procent de lat gewoon wat lager is gelegd. De autoriteiten hebben nog alle ruimte om fiscale en monetaire injecties te geven", zegt Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger.

BNR Voorkennis: elke zondag om 17:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen