Beurswatch22 jan '12 16:23Aangepast op 22 jan '12 21:20

Voorkennis | Aftellen tot de eurotop

Auteur: Paul Laseur

Europese regeringsleiders hebben nog een week de tijd om een succes te maken van de top-bijeenkomst van 30 januari. Veel hangt opnieuw af van Griekenland.

Het aftellen is begonnen voor de eurotop die over een week wordt gehouden. De afspraken die werden gemaakt op de 'Top der Toppen' van 9 december j.l. zullen dan worden bekrachtigd.

Lichtpuntjes
Op de financiële markten overheerst intussen optimisme. Ondanks de downgrade van 9 eurolanden door kredietbeoordelaar Standard & Poor's van ruim een week geleden zijn de meeste beurzen al 5 weken op rij gestegen.

De rente op obligaties van Europese schuldenlanden is bovendien langzaam aan het zakken. Frankrijk en Spanje wisten vorige week zonder veel moeite miljarden euro's uit de markt te halen.

Beleggers hebben hun hoop gevestigd op de Chinese economie, die minder hard afkoelt dan werd gevreesd en waar toch ruimte lijkt te zijn ontstaan voor het terugdraaien van monetaire verkrappingsmaatregelen.

Ook gunstige berichten over de Amerikaanse economie en meevallende kwartaalcijfers van bedrijven stemmen beleggers optimistisch. De Europese schuldencrisis lijkt enigszins naar de achtergrond te zijn verdrongen. En hopelijk krijgt de aanpak van de Europese problemen een nieuwe impuls door de top bijeenkomst volgende week.

Griekenland
Maar de kans op een succesvolle eurotop zou nog verder toenemen wanneer Griekenland in de komende dagen een akkoord zou weten te bereiken met de obligatiehouders. Al weken wordt moeizaam onderhandeld over het vrijwillig kwijtschelden door de banken van minstens 50 procent van de schuld. Dit weekend liepen de besprekingen daarover voor de derde keer vast.

Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners kijkt daar niet van op: "Dat is het bekende kat-en-muisspel. Griekenland wil natuurlijk de volgende tranche noodhulp veiligstellen. Obligatiehouders willen met een zo klein mogelijk verlies eruit springen."

Volgens Van Leenders moeten partijen wel de balans vinden. "Een belangrijke voorwaarde is dat de Griekse economie de kans krijgt om in de toekomst weer te groeien. Zelfs een fors verkleinde schuld is alleen dan door de Grieken op te brengen."

Griekenland blijft een belangrijke testcase, zegt ook Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer: "We moeten Griekenland weten te isoleren voordat de angst voor besmetting weer voor paniek zorgt in grote eurolanden."

Het hele gesprek van Paul Laseur met Joost van Leenders en Wim Zwanenburg kunt u terugluisteren via deze link: BNR Voorkennis van 22 januari, 17.30-18.00 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen