Beurswatch11 nov '11 17:59Aangepast op 14 nov '11 13:04

Staat ons nog een eindejaarsrally te wachten?

Auteur: Paul Laseur

Hoe groot schatten analisten de kans op een stevige opleving van de beurzen in de laatste handelsweken van het jaar?

Het aftreden van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi leidde dit weekend in Rome tot een spontaan volksfeest. Italianen hopen dat nu een begin kan worden gemaakt met de aanpak van het schuldenprobleem. En het uitvoeren van de noodmaatregelen.

Het beursjaar 2011 telt echter nog maar krap zeven weken. Meestal is dit de fase waarin analisten en beleggers beginnen te speculeren op een eindejaarsrally. In voorgaande jaren trad dit positieve seizoenseffect regelmatig op.

Maar dit is natuurlijk geen beursjaar zoals andere jaren. De schuldencrisis maakt het koersverloop de komende weken hoogst onzeker. Toch wil Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer een opleving van de beurs in de komende weken niet uitsluiten. "De boeken gaan bijna dicht natuurlijk voor een aantal grote institutionele partijen. Als het een beetje meevalt dan kan er nog best wat komen. Historisch gezien zijn november en december goede maanden."

Koopjesjagers
Stan Westerterp van NNEK ziet ook nog veel koopjesjagers op de loer liggen:"Net zo hard als het naar beneden gaat kan het ook weer omhoog gaan als er enigszins positief nieuws is."

Dat goede nieuws zou volgens Westerterp wel eens van consumenten kunnen komen: "In de aanloop naar de feestdagen wordt het heel interessant om te zien hoe het gaat met de winkel-verkopen. Omdat het consumentengedrag in Europa en de Verenigde Staten voor een belangrijk deel de economische ontwikkelingen als geheel weerspiegelt. Dus wij gaan echt kijken of de Amerikanen weer hun portemonnee gaan trekken voor het kerstseizoen en of de Europeanen hetzelfde doen. Laten we hopen dat ook de Chinezen volgen, dan kunnen we zien of het fundament sterk genoeg is en of we de Europese schuldencrisis volgend jaar kunnen vergeten. We zouden dan nog wel eens een hele mooie afsluiter van het jaar kunnen krijgen."

De koersdaling van de afgelopen twee weken is alvast een goed uitgangspunt voor herstel zegt Martine Hafkamp: "Je komt van een laag niveau, aandelen zijn op zich niet duur. Maar het is echt sentimentgedreven. De AEX-index kan zo naar de 320 stijgen. Maar ook terugvallen naar 280. Als we daartussen uitkomen en liefst ene beetje aan de bovenkant ben ik al heel blij".

Het hele gesprek van Paul Laseur met Martine Hafkamp en Stan Westerterp is terug te luisteren in Voorkennis van zondag 13 november om 17.30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen