Beurswatch5 jan '13 21:57Aangepast op 6 jan '13 14:33

BNR Beurswatch | Traag, behoedzaam maar zó effectief

Auteur: Thijs Baas

De Verenigde Staten domineerden de afgelopen weken het economische nieuws. Maar nu het rentebesluit van de ECB voor de deur staat, lijkt het tij te keren. Ruim baan voor het leiderschap in Europa!

En wie Europees leiderschap zegt, denkt toch al gauw aan de lange tentakels van de Europese Centrale Bank, zegt Fred Huibers van Het Haags Effektenkantoor in BNR Beurswatch. "ECB-baas Mario Draghi kan besluiten om langlopende leningen voor bijna niets aan banken uit te lenen, hij kan langlopend krediet geven, stimuleren dat banken uitlenen aan het MKB via allerlei maatregelen. De uitdaging ligt in het vasthouden aan de onafhankelijkheid van het rentebeleid; het mag geen politiek instrument worden."

Hervormingen
Ook kan Draghi het instrument van het terugkopen van obligaties inzetten, zegt Huibers, maar pas op: als je dat op grote schaal doet en verliezen dreigen, ontstaat een probleem met Noord-Europeanen. Daarom moeten landen daadwerkelijk hervormingen doorvoeren. "Als de banken langs komen kan hij zeggen: ik heb drie soorten snoepgoed, u moet wel doen wat ik wil."

Merkels macht
Veel macht voor Draghi dus, maar de echte macht lijkt steeds meer bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel terecht te komen. En die trend is in de meeste media onderbelicht geweest."De Fransen hoor je niet meer, meneer Hollande zegt niets meer, de Engelsen zeggen niets meer. Iedereen loopt nu aan de leiband van de Duitsers."

En je ziet aan Japan de laatste twintig jaar hoe het mis kan gaan als daar leiderschap ontbreekt. "Laat dat Europa niet gebeuren. Het leiderschap van Merkel is traag en behoedzaam, maar uiteindelijk biedt het resultaat. En dat is wat Europa nodig heeft."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen