Beurswatch1 jun '13 20:54Aangepast op 1 jun '13 21:36

'PostNL kon winstverwachting al in maart bijstellen'

Auteur: Thijs Baas

Terwijl PostNL vrijdag pas de winstverwachting naar boven bijstelde, liet het aandeel donderdag al een forse koerssprong zien. Dat suggereert dat er wordt gehandeld met informatie die niemand heeft, vindt zelfstandig analist Pieter Wind. "Ik vind dat niet erg prettig."

"Het nieuws dat in wezen wordt gebracht is dat de tarieven van postzegels met 6 cent worden verhoogd", zegt Wind in BNR Beurswatch. "Maar dat werd al in maart toegestaan door de overheid. Tóen hadden ze eigenlijk al moeten zeggen dat ze hun winstverwachting omhoog doen. Dat hebben ze niet gedaan en bovendien wordt er blijkbaar gehandeld met informatie die niemand heeft."

Intussen loopt dus de koers op, met liefst 14 procent in de afgelopen week, wat erop duidt dat er nieuws is dat niet wordt gebracht, maar waar de koers hoger op gaat. "Ik snap dat analisten nog even niet weten hoeveel dat nou werkelijk gaat doen, maar dat kost geen drie maanden. Dus eerlijk gezegd hadden ze in maart al een persbericht moeten uitgeven over de hogere winstverwachting."

Andere plaatjes
Een reden voor het uitstel ziet Wind werkelijk niet, behalve dat er mogelijk andere plaatjes lagen die nu opeens meevallen. "De tweede reactie was dat nu alle postzaken beter gaan. Toen dacht ik: 'nu moeten we echt vragen gaan stellen'."

PostNL heeft nog altijd een negatieve kasstroom en een negatief eigen vermogen, dus dividend zit er voorlopig nog niet in. Waar het bedrijf naartoe moet om het aandeel interessant te maken is een positief winstbeeld van 300 tot 400 miljoen euro, schat Wind. "Als je erop anticipeert dat die lijn doorgezet wordt en in 2016 mogelijk weer dividend krijgt, snap ik dat we weer wat omhoog kunnen kijken, maar ik vind het nog wat vroeg."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen