Beurswatch30 dec '12 19:06Aangepast op 31 dec '12 03:10

Japans deflatiespook zweeft boven markten

Auteur: Thijs Baas

Met de huidige schuldenberg van de VS kan een beetje inflatie geen kwaad. Maar Corné van Zeijl van SNS vreest juist een deflatiescenario, zolang de consumenten liever hun schulden afbouwen.

In Japan leidde die terughoudendheid bij consumenten eerder ook tot economische tegenwind doordat de deflatie stevig opliep. "Dat is voortdurend de druk die erop staat. In Amerika ga je dat volgend jaar zien: als er maar genoeg gespaard wordt en te weinig wordt uitgegeven, kom je vanzelf in een deflatiescenario. Je kan wel inflatie willen creëren, maar dat hebben ze in Japan ook gewild en dat is er nooit gekomen", zegt Van Zeijl in BNR Voorkennis. 

Grote geld
Intussen lijkt ook 'het grote geld' nog altijd in te zetten op deflatie. Ook in Nederland blijft de rente op recorddiepte hangen. Toch is dat een wat vertekend beeld, vindt Joop van de Groep van Antaurus Vermogensbeheer. "Heel veel kapitaal is daar naartoe gevlucht vanwege de angst voor het uiteenvallen van de euro. Je moet ook goed kijken naar de goudprijsontwikkeling, want die is bij uitstek de bescherming tegen inflatie."

Zwitserse koersstijging
De forse koersstijging van de Zwitserse franc was een gevolg van de enorme toestroom van euro's naar Zwitserland. De centrale bank probeerde vervolgens de franc te devalueren door de euro's die naar Zwitserland vloeiden terug te brengen naar Europa door juist Duitse en Nederlandse staatsobligaties te kopen, legt Van de Groep uit.

Maar hoe denkt hij dan dat het vertrouwen kan terugkeren? "Financiële markten zullen positief reageren op de ruime geldmarktpolitiek van centrale bankiers zal het geld zijn weg zoeken. "Daardoor stijgen de vermogenstitels van de meeste mensen en dat geeft vertrouwen en als het vertrouwen terugkomt zullen ook de bestedingen terugkomen. Aan de hand daarvan zie ik ook dat de prijzen zullen oplopen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen