Beurswatch8 mrt '13 22:48Aangepast op 8 mrt '13 23:18

Ontwaakt SBN Offshore maandag zwetend uit Norwegian Nightmare?

Auteur: BNR Webredactie

Maandagochtend wacht een belangrijke deadline voor SBM Offshore. Toen HAL Investments eind 2012 in de aandelen van SBM investeerde, stelde het strikte voorwaarden aan een verhoogd bod op die aandelen.

SBM zou dan een schikking moeten treffen met de opdrachtgever van wat inmiddels al het 'Noorse rampproject' is gaan heten, zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer in BNR Beurswatch. "Onderdeel van die deal was de belofte van HAL om extra geld te betalen voor de aandelen, als SBM op 11 maart een definitieve overeenkomst zou hebben met het Canadese Talisman over het Noorse Platform."

Norwegian Nightmare
En dat is een zeer gevoelige kwestie, legt Bender uit. "SBM Offshore zou al jaren geleden een platform voor de Noorse kust bouwen voor Talisman, maar dat liep uit op een 'Norwegian Nightmare', toen bleek dat deadlines niet gehaald werden. Het platform had al drie jaar geleden opgeleverd moeten worden, dus het Canadese bedrijf mist winst en omzet en klaagt SBM Offshore daarvoor aan."

"SBM heeft heel veel reserveringen genomen, wat de winsten gigantisch heeft gedrukt. En dat is de reden dat beleggers heel terughoudend zijn richting dat aandeel, puur vanwege dat onderdeel." Voor beleggers heeft de mogelijke geste van HAL vooral een psychologisch effect, meent Bender. "We zijn heel terughoudend over wat er nog meer uitkomt, hoe lang duurt het nog? Maar het wordt maar steeds niet afgesloten; het blijft een soort van molensteen om het aandeel SBM Offshore."

Risico in reserveringen
Het risico zit hem volgens Jos Versteeg van Theodoor Gilissen in de reservering van 200 miljoen dollar voor de betalingen aan Talisman, wat wel eens aan de lage kant zou kunnen zijn. "Als ze echt alles moeten betalen, inclusief de gemiste inkomsten uit die oliebron, dan gaan ze dat niet redden met 200 miljoen. Maar in onderhandelingen zet je natuurlijk laag in, dus het zal waarschijnlijk wat hoger zijn, misschien 300 à 400 miljoen dollar."

Versteeg heeft ernstige twijfels of de deal wel doorgaat. "Rond 1 mei wil de Noorse overheid weten wat Talisman met het platform gaat doen. Die zijn bang voor een olielek en het ziet ernaar uit dat Talisman een beslissing moet gaan nemen, maar dan nog gaan die onderhandelingen langer duren. Talisman kan zeggen: 'ik stop er ook mee', dan brengen ze dat ding naar de Noorse kust, maar wie het gaat betalen is nog niet duidelijk. Als ze er niet uitkomen gaan ze naar de rechter."

Mooie beleggingen
Versteeg denkt dat dat allemaal in de koers van SBM verwerkt is. "De waarde van SBN - de vloot en de schuld - is ongeveer gelijk aan de beurskoers. Dat betekent dat dat onderdeel, dat ongeveer de helft van het resultaat maakt, op nul gewaardeerd wordt, en dat is veel te laag. Wie een beetje lef heeft kan daar hele mooie beleggingen in doen. Het koersdoel is rond de 15 euro, dus daar zit nog een heel mooi potentieel in."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen