Beurswatch18 mrt '12 21:32Aangepast op 19 mrt '12 06:50

Groei of harde landing voor China?

Auteur: Marjan van den Berg

Stormt de Chinese economie af op een harde landing? De analisten van BNR's Voorkennis verschillen daarover van mening.

De leiders van China riepen dit weekend opnieuw op tot ingrijpende hervormingen van de Chinese economie. Anders dreigt een harde landing na jaren van onstuimige groei.

Noodzakelijke hervormings-maatregelen kunnen niet langer worden uitgesteld, zei vice-premier Li, van wie algemeen wordt verwacht dat hij later dit jaar de huidige premier Wen Jiabao opvolgt.

De Chinese leiders streven naar meer marktwerking in de economie. En een sterke vergroting van de binnenlandse consumptie.

Onlangs werd de economische groeidoelstelling in China verlaagd, naar 7,5 procent. 

Mammoettanker
Analist Joop van de Groep (Antaurus) is bang dat de veranderingen te laat komen om een harde landing van de Chinese economie af te wenden: "Zo'n grote economie is een mammoettanker. Je moet ruim op tijd beginnen met bijsturen om het gewenste effect te bereiken."

Snel schakelen
Koen Bender (Mercurius) heeft meer vertrouwen in de Chinese leiders:"China is een centraal geleide markteconomie. Omdat het parlement niet of nauwelijks inspraak heeft, zoals bij ons, kunnen ze snel en doeltreffend schakelen. Snel kunnen acteren is in deze situatie beslissend."

Jarenlang was de snelgroeiende vastgoedsector een belangrijke groeimotor voor China. Maar volgens Van de Groep wordt die zeepbel snel doorgeprikt, met verdere groeivertraging tot gevolg. Bovendien vreest hij sociale onrust onder de Chinese bevolking als de prijzen voor brandstof en voedsel blijven stijgen.

Im- en export
Maar Bender blijft optimistisch. De snelgroeiende importcijfers van China zouden kunnen duiden op een toenemende binnenlandse vraag in China naar westerse produkten. Ook de vraaguitval in Europa naar produkten uit China is niet zorgwekkend.

De crisis in de eurozone vertaalde zich meteen in dalende Chinese exportcijfers. Maar het omgekeerde gaan we ook zien, denkt Bender. Als het herstel van de Amerikaanse en Japanse economie doorzet, kan de Chinese export naar die twee belangrijke handelspartners makkelijk toenemen.

"De Chinese economie zal met minimaal 5 à 6 procent per jaar moeten blijven groeien om werk te creëren voor alle Chinezen die naar de stad trekken. Dat gaat ze lukken. De groeicijfers van de afgelopen jaren, met meer dan 10 procent, gaan we niet zo snel meer zien. Maar dat is helemaal niet erg", aldus Bender.

BNR Voorkennis, elke zondag 17.30-18.00 live op BNR. Luister hier naar de hele uitzending van 18 maart.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen