Beurswatch19 sep '11 14:00

Duitse banken hebben miljarden extra kapitaal nodig

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Duitse banken hebben miljarden euro’s extra kapitaal nodig. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung dit weekend. De tien grootste banken van Duitsland zouden samen 127 miljard euro nodig hebben aan extra kapitaal om aan de vijf procent kapitaaleis te blijven voldoen.

“Wat er hier precies aan de hand is, weet eigenlijk niemand”, zegt beursanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen in BNR Voorkennis.

“127 miljard is een omvangrijk bedrag”, zegt hij. “De Duitse banken hebben een stuk minder aan Spaans, Italiaans, Grieks en Portugees staatspapier uitstaan dan dit gigantische bedrag. Er moet dus meer aan de hand zijn. Een paar weken terug zei IMF-topvrouw Christine Lagarde nog dat de Europese banken onvoldoende eigen kapitaal hadden. Dat is deze week nog een keer herhaald door de Britse oud-premier Gordon Brown. Maar al deze officials worden ook weer tegengesproken door andere deskundigen.”

“Al deze paniek en vooruitblikken zijn allemaal in de veronderstelling dat er fors moet worden afgeschreven”, legt Zwanenburg uit. “Eerst op de Griekse leningen en dan mogelijk, als Griekenland failliet zou gaan, mogelijk Italië en Spanje. De Duitse maar ook Franse banken hebben zeer omvangrijke Griekse leningen in de boeken. Als de Griekse leningen niet meer worden terug betaald,  wordt een heel groot stuk van het eigen vermogen weggevaagd. Dan moet er geherkapitaliseerd worden en moet er een nieuw eigen vermogen worden bijgestort. Daar gaat nu de hele vraag dus over.”

“Het IMF denkt dat er 200 miljard euro nodig is om de banken overeind te houden”, zegt Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberg. “Als er al 127 miljard voor de Duitsers nodig is, dan komen we wellicht tekort. Die solvabiliteit problemen voor de Europese banken, uit zich ook in liquiditeitsproblemen: banken zijn zo bang voor elkaar, dat ze eigenlijk amper nog geld durven uit te lenen.”

Mogelijke scenario's ter voorkoming dat banken extra kapitaal nodig hebben
“Het grootste probleem is”, zegt Versteeg, “als Griekenland default gaat.” Dan kunnen er misschien meer landen omvallen. Aan de andere kant: als de Grieken uit de euro stappen en het werkt goed voor ze, dan kunnen andere landen denken: “Heey, dat heeft bij hen toch wel geholpen, laten wij dat ook maar overwegen!” Dat is natuurlijk het begin van het einde. Daar is iedereen als de dood voor.”

Volgens Zwanenburg duurt het nog ruim een maand voordat er duidelijkheid komt over Griekenland. “Afgelopen weekend hebben de ministers van Financiën op de top in Polen tijd gekocht. Ze hebben besloten dat alle scenario’s eerst nog eens moeten worden doorgelicht. Men wil voorkomen dat het vertrouwen in het systeem zo niet ondermijnd wordt.”

“Die uitstel is ook helemaal geen probleem”, zegt Versteeg. “Politici blijven tot nu toe volhouden dat ze Griekenland willen redden van het faillissement. Dat heeft ook te maken met het feit dat de banken niet optimaal gekapitaliseerd zijn. In principe is die tijd er ook: Griekenland kan geen beroep meer doen op de kapitaalmarkt en als het noodfonds maar langskomt, dan kan je ze nog wel twee of drie jaar financieren."

Meer weten? Luister elke zondag naar BNR Voorkennis om 17.30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen