Beurswatch15 dec '12 15:52

BNR Voorkennis | Marges van Apple zijn te handhaven

Auteur: Anne-Greet Haars

De winst van Apple is enorm, mede dankzij de enorme marges. De vraag is of ze die in de toekomst nog wel kunnen maken. Beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg heeft nog steeds het volste vertrouwen in Apple.

"Analisten zijn bang voor een enorme margeverkrapping en tegelijkertijd zijn ze teleurgesteld als een iPad mini niet 229 dollar, maar 329 dollar kost", zegt Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger bij BNR's Voorkennis.

"De producten van iPhone zijn duur en hebben een premie, maar daar hapt de consument toch op in- gedreven door het design en de cult die er voor Apple producten heerst. Ze zijn marktleider en trendsetter in de markt."

Chinese markt
Zwanenburg vindt dus ook niet dat de Apple producten vergeleken kunnen worden met de Sony Walkman of videorecorder. "De iPhone5 die deze week de Chinese markt op gaat vertegenwoordigt een enorm potentieel. En er komen nog heel wat producten achteraan."

Minder groei
Maar Zwanenburg beaamt wel dat het bedrijf niet kan blijven groeien zoals het de afgelopen jaren deed. "De groei gaat ongeveer naar de 20 procent, maar de marges zijn redelijk te handhaven."

"Er zitten best risico's in het aandeel", vervolgt Zwangenburg. "Ze hebben logistieke problemen, waardoor ze niet genoeg kunnen verkopen. Daarom willen ze ook een stuk productie naar Ameirka toehalen. Maar het blijft een onderneming met goede perspectieven."

Wal-Mart
Retailer Wal-Mart maakte gisteren bekend dat ze de iPhone 5 met een fikse korting gaan verkopen. De editie met 16 GB gaat voor 127 dollar de deur uit, waar deze eerste 189,97 dollar kostte.

Deze aanbieding gaat 30 dagen deuren in 3.000 verschillende winkels. Dit soort berichten laat sommige analisten toch denken dat de marges onder druk komen te staan.

----------

Klik hier voor de hele uitzending van BNR's Voorkennis met economieredacteur Pieter van der Werff.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen