Beurswatch30 okt '11 20:06Aangepast op 31 okt '11 06:21

Overname TNT is kwestie van tijd

Auteur: Paul Laseur

"Je kunt erop wachten dat TNT Express een keer wordt overgenomen." Dat zegt beleggingsanalist Koen Bender van Mercurius Vermogenbeheer deze week in Voorkennis.

Beleggers hebben een drukke week voor de boeg met een stortvloed aan kwartaalresultaten van bedrijven. Pakjesbezorger TNT Express bijt maandagochtend het spits af. Je mag verwachten dat de onderneming veel last heeft van de economische tegenwind. Want het supersnel bezorgen van pakketjes is een zeer cyclische bedrijfstak.

Bij economische tegenwind zullen klanten als eerste bezuinigen op de express-diensten van bedrijven als TNT Express. Pakjes per gewone post is dan in veel gevallen een stuk goedkoper, ook al duurt het dan wel een paar dagen langer voordat de bestelling aankomt. Door de scherp gestegen brandstofkosten zijn de marges de laatste maanden nog verder onder druk komen te staan.

Lichtpuntje
Ondanks de economisch zware tijden ziet analist Joop van de Groep van Antaurus ook wel een lichtpuntje voor TNT. Juist in crisis-tijd zal het aantal internetaankopen wel eens flink kunnen stijgen. Consumenten worden immers steeds kritischer en prijsbewuster. En via internet is het makkelijk prijzen vergelijken. Van de extra internet-aankopen die dat oplevert kan TNT express dan weer profiteren.  

Op de beurs heeft het aandeel TNT Express het moeilijk. De koers halveerde in een paar maanden tijd. Maar dat maakt het bedrijf tot een aantrekkelijk overname-doelwit. En voor sommige beleggers is dat een aantrekkelijk vooruitzicht.

Zelfstandig
Beide analisten zien op termijn geen zelfstandige toekomst voor TNT Express. De markt consolideert in hoog tempo. TNT Express is zelf natuurlijk ook het resultaat van die consolidatiegolf in de sector. En die trend gaat nog wel even door.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen