Beurswatch1 jan '12 19:34

Voorzichtigheid troef in 2012

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks de kleine opleving in de laatste twee weken was 2011 een beursjaar om vlug te vergeten. De AEX-index verloor uiteindelijk twaalf procent en sloot het jaar af op 312 punten. Hopelijk wordt 2012 een beter jaar voor beleggers.

Maar de analisten van Voorkennis zijn nog op hun hoede. Moet de grote klap nog komen of ligt 'ie inmiddels achter ons.

Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger denkt dat de meeste narigheid al is ingeprijsd: "Beurzen lopen altijd op de feiten vooruit. Er is al een golf van slecht nieuws over de markten gespoeld. Dus zo bezien zouden we het ergste al wel eens achter de rug kunnen hebben. Beleggers doen er goed aan naar de lichtpunten te kijken".

Hoop onzekerheden

Maar Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners ziet nog de nodige neerwaartse risico's: "Kijk bijvoorbeeld naar de recessie in Nederland en Europa. We weten nog helemaal niet hoe diep die gaat worden. Maar je ziet al wel de werkloosheid oplopen en de bedrijfswinsten afnemen. Er zijn een hoop onzekerheden. Dus ik verwacht in elk geval een hoge volatiliteit in de markten. Ik ben dan ook bang dat het ook nog wel verder omlaag kan."

Stan Westerterp van het Noord Nederlands Effecten Kantoor beaamt dat het opnieuw een onrustig beursjaar belooft te worden, met ene grillig verloop van de beurskoersen: "We kunnen geen negatieve verrassingen meer gebruiken. Denk aan een faillissement van Griekenland of aan Franse of Duitse banken die in de problemen komen"

In de belangstelling

Een sector die opnieuw veel in de belangstelling zal staan is zonder twijfel de financiele sector. Banken en Verzekeraars krijgen het opnieuw zwaar denken de analisten. Westerterp: "Je ziet het aan het onderlinge wantrouwen tussen de banken zelf. En aan het loket van de ECB waarop banken massaal een beroep doen."

Zwanenburg vult aan: "En de toenemende regulering, misschien nog het uit elkaar halen van financiële concerns. De verdienmodellen van banken staan daardoor enorm onder druk. Je ziet bank-aandelen nog wel mee opveren met de rest van de markt. Maar dat we dezelfde hoge koersen als een paar jaar geleden gaan terugzien dat geloof ik niet."

Het hele gesprek van Paul Laseur met Joost van Leenders, Wim Zwanenburg en Stan Westerterp was te horen in BNR's Voorkennis van 1 januari 2012, 17:30 uur


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen