Beurswatch27 dec '11 11:25

Beleggen Niet Leuk in 2011

Auteur: BNR Webredactie

Op de valreep van het jaar, in de laatste twee weken, laat de beurs nog een kleine opleving zien. Maar dat is niet genoeg om de verliezen van 2011 goed te maken.

Beleggers en analisten hebben een zwaar jaar achter de rug, waarin de beurs liet zich liever leiden door grillige obligatiemarkten en besluiteloosheid van Europese regeringsleiders dan door reële economische ontwikkelingen.

"Nee, leuk was het niet", zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. "Alles wat we hebben geleerd over beleggen werkte niet in 2011". "Maar er werd tenminste niet gediscrimineerd", zegt Koen Bender van Mercurius Vermogenbeheer, "alles ging even hard omlaag".

Teleurstelling
Voor Versteeg was het aandeel Air France-KLM de grootste teleurstelling van het jaar: "Die heb ik veel te lang vastgehouden. Nu heeft het geen zin meer om ze te verkopen dus ik houd ze maar vast in de hoop dat de koers weer gaat oplopen".

Air France-KLM leek begin dit jaar nog te gaan profiteren van een opleving van de wereldeconomie en de positieve effecten van aangekondigde reorganisaties. Maar de Japanse aardbeving in maart en de Arabische lente gooiden roet in het eten. De vluchten naar Japan en over Noord Afrikaanse gebieden werden flink ontregeld. De hoge olieprijs deed de rest.

TNT Post
Joop van de Groep (Antaurus de Vermogensstrateeg) zat verkeerd met TNT Post. De splitsing van het bedrijf in Post NL en TNT Express bracht niet de gehoopte koerswinst. Integendeel. En beleggers die de express-divisie als een makkelijke overnameprooi zagen voor FedEx of UPS kwamen ook bedrogen uit.

De overnamegolf die analisten hadden voorzien voor 2011 bleef grotendeels achterwege. Door de verslechterde economische vooruitzichten deden ook andere cyclische aandelen het niet zo best.

Olie en goud
Alleen met olie of goud was nog wel wat te verdienen geweest in 2011. En met olie-gerelateerde aandelen. Maar verder was het een mager beleggingsjaar. Koen Bender zag nog wel kans mee te liften met overname-spelletjes, rond Genzyme en bierbrouwer Foster's in Australië.

"Nu zijn we bezig met buizenmaker Wavin uit Zwolle. Dit weekend verhoogde Mexichem z'n bod naar 10 euro. In ruil daarvoor mogen ze boekenonderzoek komen doen in Zwolle. De kerstman komt dit jaar uit Mexico", aldus Bender.

Meer overnames
En daarbij hoeft het niet te blijven. Bender rekent op meer overnames in de komende maanden: "Door het slechte beursjaar is van veel ondernemingen de waardering hard omlaag gekomen. Voor bedrijven die goed bij kas zitten - na de bezuigingen en het winstherstel van de afgelopen paar jaar - biedt dat volop kansen".

Het hele gesprek met Jos Versteeg, Koen Bender en Joop van de Groep is terug te luisteren in Voorkennis van zondag 25 december, 17:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen