Beurswatch12 mrt '12 02:17Aangepast op 12 mrt '12 19:13

Kwijtschelding Griekse staatsbedrijven was te voorzien

Auteur: Thijs Baas

ABN Amro heeft zich behoorlijk verslikt in de kwijtschelding van de schulden van Griekse staatsbedrijven.

Dat zei Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger zondag in BNR Voorkennis. "Ik denk dat ze daar eigenlijk beter hadden moeten opletten. Als je weet dat de Grieken nog een deel moeten privatiseren, dan weet je ook dat de staatsbedrijven nog rijp gemaakt moeten worden voor de verkoop en dat de kans heel groot was dat die schuld zou worden meegenomen."

Paul Laseur blikte in BNR Voorkennis zondag met Zwanenburg en Joost van Leenders van BNP Paribas terug op het ternauwernood voorkomen ongecontroleerde bankroet van Griekenland. Écht getwijfeld over een goede afloop hebben beide heren niet. Er waren uiteindeljk voldoende schuldeisers die vrijwillig instemden met kwijtschelding van de Griekse schulden, en het heeft er eigenlijk nooit naar uitgezien dat dat niet zou lukken, menen Van Leenders en Zwanenburg.

Alleen afgelopen dinsdag was het volgens Van Leenders even spannend, toen de markten fors inleverden en de teller van de banken en private investeerders om vrijwillig mee te doen aan de deal slechts aarzelend begon te lopen.

Freeriders
"Je hebt natuurlijk altijd freeriders, maar ik denk dat er achter de schermen voldoende druk is uitgeoefend op alle landen en banken in deelnemende landen. Ze weten dat ze zichzelf in de voet schieten als ze niet meedoen", verklaart Zwanenburg het uiteindelijke succes van de schuldsanering.

In het steunpakket zit ook een deel om de banken in Griekenland te helpen. "Voor zover banken dat verlies nog niet in de boeken hadden opgenomen, komt dat de komende tijd wel tot uitdrukking. Voor het bestaansrecht van de financiële markten is het goed dat verzekeringscontracten worden uitbetaald in het kader van de collective action clauses", meent Van Leenders.

Registratie
Wel moet er een betere registratie komen van de verzekeringscontracten, die meestal buiten de beurzen om worden gehandeld, meent Zwanenburg. Maar: "het instrument op zichzelf is niet alleen voor speculanten, het is ook om jezelf tegen een faillissement in te dekken. Dat maakt de financiële markten completer en verschaft ze meer liquiditeit."

Maar eigenlijk begint het allemaal pas net voor Griekenland. Het gaat met ruim 100 miljard euro immers over het grootste schuldstructurering in de geschiedenis, constateert Zwanenburg. Evenals Portugal en Spanje moet het land in eerste instantie groei vinden.

"Het positieve is dat beleggers in Spanje en Italië een beetje door de ellende heen kijken en zeggen: 'oké, het gaat slecht, maar de overheid is aan het werk, dus dat komt wel goed', maar voor Griekenland en Portugal wordt het lastig om uit de negatieve spiraal te komen", zegt Van Leenders. 

BNR Voorkennis: elke zondag om 17:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen