Beurswatch15 jan '12 20:11

Bank-aandelen: Het wordt nooit meer zoals het was! 

Auteur: Paul Laseur

Welke sectoren bieden kansen voor beleggers. En waar kun je beter van afblijven? Analisten van BNR's Voorkennis zijn het erover eens dat bank-aandelen voorlopig weinig te bieden hebben.  

"Het is dertig jaar lang heel erg goed gegaan. Maar de komende jaren wordt het veel moeilijker. Als je naar de bankensector kijkt komt het hele verdienmodel steeds meer onder druk te staan", zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

"Want waar kun je als bank goed geld aan verdienen? Aan leveraging, veel schulden dus. Maar dat moeten ze de komende tijd juist flink gaan afbouwen. Er zit heel veel regelgeving aan te komen die het verdienmodel van banken verder uitholt. Investmentbanking draait ook slecht, door het gebrek aan beurgangen en bedrijfsovernames."

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer: "Er is veel politieke tegenwind voor banken. De financial transactions tax zit eraan te komen. En toezichthouders zien er streng op toe dat banken niet te makkelijk hypotheken en leningen verstrekken." 

Oliemaatschappijen
Sectoren die volgens de analisten wel goed gaan presteren zijn oliemaatschappijen en de bedrijven daaromheen zoals SBM en Fugro.

Versteeg: "Wij denken dat de olieprijs rond de 100 dollar per vat blijft en zelfs omhoog kan. De olieprijs heeft een politieke component. De onrust in Iran bijvoorbeeld kan de prijs de komende maanden nog verder opdrijven. En een hoge olieprijs is gunstig voor de hele sector."

Koen Bender verwacht veel van consumentenprodukten van sterke merken. "Nestlé, Unilever, Apple. Allemaal concerns die nog vele gaan profiteren van het stijgende welvaartsniveau in opkomende markten."    

Het hele gesprek met Koen Bender en Jos Versteeg is terug te luisteren in de Voorkennis aflevering van zondag 15 januari, 17:30 uur met Paul Laseur


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen