Beurswatch1 apr '12 21:21

Weinig kans op nog zo'n kwartaal

Auteur: Paul Laseur

Met een vliegende start van het beursjaar 2012 boekten de beurzen op Wall Street de grootste kwartaalwinst in bijna veertien jaar. Ook voor de AEX was dit het beste kwartaal in jaren.

Maar na die uitzonderlijk sterke drie maanden begint het herstel te haperen. In de afgelopen twee handelsweken kwam de klad er in. De AEX index viel weer terug van 336 naar 323 punten.

Beleggers twijfelen aan de kracht van het economisch herstel in de wereld en zijn bang voor het opnieuw oplaaien van de schuldencrisis in de Eurozone.

Terugval
Na zo'n sterke stijging van de koersen is de kans op een terugval aanzienlijk. Onder analisten zijn de pessimisten al drie maanden op rij in de meerderheid. En nu het kwartaal is afgesloten, breekt ook het cijferseizoen weer aan.

Beleggers en analisten zijn beducht voor inzakkende bedrijfswinsten. Voor het eerst in negen kwartalen verwachten ondernemingen op Wall Street een daling van de kwartaalwinst.

Groeivertraging
Enerzijds is dat een natuurlijk gevolg van de recessie en economische groeivertraging in grote delen van de wereld. Daardoor dalen omzet en winst. Anderzijds komen de marges onder druk te staan.

Door de harde bezuigingen en reorganisaties van de laatste jaren waren die marges enorm verbeterd. Maar de top is daar inmiddels wel  bereikt. En nu beginnen de kosten voor bedrijven snel toe te nemen.

Brandstof
Zo stijgen de lonen weer in zowel Amerika als in opkomende economieën. Brandstof en grondstoffen worden steeds duurder. En als de kosten stijgen bij een gelijkblijvende omzet, dan daalt de winst.

Met name de bankensector heeft het nog steeds moeilijk denken analisten. Zelfs nu een heffing op financiele transacties in Europa voorlopig van de baan lijkt staat de winstgevendheid van banken nog altijd onder druk.

Kapitaalbuffers
Banken worden nog steeds gedwongen hun kapitaalbuffers flink te verhogen. En dat gaat ten laste van de winst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen