Beurswatch26 sep '11 15:06Aangepast op 26 sep '11 17:49

Het dunne koord van de wereldeconomie

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Eén ding werd afgelopen weekend meer dan duidelijk: de wereldeconomie balanceert op een steeds dunner koord en de schuldige is Europa. Beleidsmakers spraken het afgelopen weekend goede voornemens uit maar echt harde besluiten zijn er niet genomen.

"Als er helemaal niets aan deze crisis wordt gedaan en het alleen bij vrome woorden blijft, is de kans op een bankencrisis vrij groot", zegt Ronald Doeswijk van vermogensbeheerder Robeco in BNR Voorkennis.

"De aanhoudende onzekerheid over de economie en met name de schuldencrisis doet beleggers beven”, zegt Doeswijk. "We komen steeds dichter bij een wereldcrisis."

"Het lijkt er sterk op dat de financiële crisis de onzekerheid van zowel consumenten als bedrijven aanwakkert. De wereldhandel stagneert bijvoorbeeld en met name Europa wordt daar door geraakt. Kortom: er gaan nu ook vanuit die onzekerheid reële effecten op de economie spelen.”

Positief
"Het enige wat ik zelf als positief beschouw, is dat men zich inmiddels wel realiseert dat je de markt gerust moet stellen als deze onzeker is", zegt hij.

"Beleggers gaven bijvoorbeeld aan dat het European Financial Stability Facility (EFSF) met een marktomvang van 450 miljard te weinig is. Men denkt nu na over manieren om daar een groter gewicht aan toe te kennen. Bijvoorbeeld door er een hefboom op te zetten zodat je niet meer met een waterpistool schiet, maar met een bazoeka."

Banken verplicht herkapitaliseren
“We zouden de crisis kunnen keren door hele drastische stappen te nemen. Zo kan je banken verplicht door overheden laten herkapitaliseren. Dat is een hele grote stap die nu nog niet besproken wordt. Zo neem je wel in één klap de angst weg dat sommige banken op dit moment onvoldoende gefinancierd zijn.”

Vergroten EFSF
Als tweede stap noemt Doeswijk vergroten van het EFSF. “Maar dat is politiek lastig haalbaar. Je zou wel kunnen zeggen dat het bedrag dat in het fonds gestort wordt, gebruikt wordt als bank. Die ‘bank’kan vervolgens leningen van de ECB krijgen waardoor we daar met een hefboom een groter bedrag van kunnen maken.

"Zo kan met behulp van geleend geld een groter vangent worden gemaakt. Tegelijkertijd begrijpen speculanten dan ook dat het bedrag zo groot wordt, dat het weinig zin meer heeft om tegen zwakke eurolanden te gaan speculeren.”

“Op de korte termijn helpt deze maatregel om de boel weer in evenwicht te krijgen”, zegt Doeswijk. "Maar dat neemt de onevenwichtigheid tussen Noord- en Zuid Europa niet weg. Tegelijkertijd zullen daarom ook de economieën in Europa concurrerender moeten worden."

Oplossing
"Uiteindelijk ga ik er vanuit dat er wel weer een oplossing komt om de bankencrisis te voorkomen. Ik schat de kans klein, zo'n 10 tot 25 procent, dat we in een hele grote crisis belanden. In dat geval belanden we in een wanordelijke default waarbij er feitelijk geen scenario komt over hoe we Griekenland kunnen redden en hoe we de pijn verdelen.”

Als er wel een plan komt, wat Doeswijk aannemelijker acht, rekent hij erop dat dit nog wel even zal duren. "Ik denk dat het ergens in de komende maanden duidelijker wordt over wat er verder gaat gebeuren. En dat is dan ook het moment dat aandelen en wat andere risicovolle beleggingscategorieën zich weer kunnen opmaken om te stijgen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen