Beurswatch27 jun '12 11:23

Boonstra-bonus van Belgische bankiers

Auteur: Pieter van den Akker

Handel met voorkennis mag niet en daar weet oud-Philips-topman Cor Boonstra alles van. Maar nu blijkt dat hij niet de enige was.

Boonstra is wel de enige die hiervoor is veroordeeld. Nu blijkt namelijk dat er bankiers en bekenden zijn die volop hebben geprofiteerd van Boonstra's kennis, zo schrijft het FD vandaag. De krant komt met nieuwe onthullingen over deze zaak, die alweer twaalf jaar geleden speelde.

Economieredacteur Paul Laseur bracht de zaak woensdag op BNR in herinnering: "Boonstra, een van de Nederlandse topbestuurders van Philips, kwam in maart 2000 in opspraak omdat hij honderdduizenden euro’s had verdiend met de handel in aandelen Endemol. Hij had toen een verhouding met Sylvia Tóth, die lid was van de raad van commissarissen."

Overname Endemol
Boonstra handelde in de aandelen vlak vóór de overname van Endemol door het Spaanse bedrijf Telefónica bekend werd, weet Laseur. "Hij verdiende daar natuurlijk grof geld aan en later werd 'ie dan ook beschuldigd van handel met voorkennis. Maar er was niet genoeg bewijs, dus hij werd vrijgesproken. Hij handelde trouwens ook stiekem in aandelen Ahold, waar hij zélf commissaris was. Daar is hij wél voor veroordeeld: hij kreeg een geldboete van 135.000 euro."

Laseur lichtte de nieuwe onthulling van het FD toe: "Verschillende mensen hebben geprofiteerd van die voorkennis van Boonstra. Dus als Boonstra aandelen kocht of verkocht, dan deden die anderen dat direct ook; want ze dachten: 'goh, steeds als die man aandelen koopt of verkoopt dan levert 'm dat geld op, dus we moeten hem gewoon nauwgezet volgen in z'n acties'."

Het gaat in totaal om negentien mensen, die allemaal niet vervolgd worden voor het meelopen met aandelentransacties. Laseur: "Die mensen hebben daar zeker 300.000 euro aan verdiend en het FD heeft uitgevonden dat de Belgische rechter de zaak in 2005 stilletjes heeft geseponeerd; heeft laten gaan dus."

KBC-bankiers gaan vrijuit
Wie die mensen zijn die nu vrijuit gaan? "Het zijn elf bankiers van de Belgische bank KBC waar Boonstra bankierde: vijf bekenden en drie klanten van Boonstra. Het FD heeft vertrouwelijke dossiers van KBC ingezien en ook van de Antwerpse rechtbank en een justitiële onderzoekscommissie. Daaruit blijkt dat er allemaal verdachte transacties zijn geweest. Maar ze worden dus niet vervolgd. Behoorlijk zuur voor Boonstra natuurlijk, die zelf dus wel een flinke boete moest terugbetalen en jarenlang bezig is geweest met rechtszaken."

Klik hier om te luisteren naar de bijdrage van Paul Laseur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen