Beurswatch29 apr '17 09:15Aangepast op 29 apr '17 09:54

'Aandeelhoudersvergadering Akzo Nobel was gênante vertoning'

Auteur: Rene De Monchy

Volgens Arend Jan Kamp van IEX werd PPG neergezet als 'corporate raiders die iedereen op straat gooien en het milieu gaan vervuilen'. Maar volgens de analist heeft Akzo Nobel zelf schuld aan de overnameontwikkelingen.

Foto: HH/Harold Versteeg
Foto: HH/Harold Versteeg

Kamp ziet in het strategisch plan van topman Büchner slechts de inkoop van eigen aandelen en een verhoging van het dividend: 'Akzo Nobel onderneemt helemaal niet'. Albert Jellema van ProBeleggen is het met Arend Jan Kamp eens. Volgens Jellema heeft Akzo Nobel de laatste jaren vooral in de kosten gesneden: 'Nu er een overnamebod is komt Büchner opeens met een plan en fakkelt hij PPG af'.

Volgens Jellema zijn de 5000 Nederlandse personeelsleden van Akzo Nobel beter af in handen van PPG. Wel moeten aandeelhouders rekening houden met bemoeienis van de politiek. Minister Kamp van economische zaken heeft zich namelijk tegen een overname uitgesproken. Deze bescherming zorgde in het verleden voor een ondergemiddelde interesse in Nederlandse bedrijven. Maar volgens Jellema is dat geen goede ontwikkeling: 'Akzo Nobel is zelf groot geworden door overnames. Als er dan iemand op de deur klopt moet je open doen en gaan praten'.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen