B.L.T.19 apr '16 11:42Aangepast op 19 apr '16 12:25

OM in beroep tegen veroordeling Bart van U.

Auteur: BNR Webredactie

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de veroordeling van Bart van U. tot tbs met dwangverpleging voor het doden van oud-minister Els Borst (februari 2014) en zijn zus Loïs (januari 2015). Beide vrouwen werden met tientallen messteken om het leven gebracht.

Foto:  ANP
Foto: ANP

Volgens de rechters in Rotterdam is Van U. niet toerekeningsvatbaar voor de misdrijven vanwege zijn geestelijke stoornis. Daarom kreeg hij alleen tbs opgelegd. Het OM had tijdens de behandeling van de zaak naast tbs ook een celstraf van acht jaar geëist. De aanklagers vinden dat dat de misdrijven Van U. wel voor een deel aangerekend moeten worden. 

 

Cruciaal in het verhaal is de term 'ontoerekeningsvatbaar', zegt persofficier Henric Rebel. "De belangrijkste reden om het hoger beroep in te stellen is dat de rechtbank heeft geconcludeerd dat deze verdachte ontoerekeningsvatbaar is, terwijl wij eerder op de zitting het standpunt innamen dat sprake was van sterk verminderde ontoerekeningsvatbaarheid."

Bij de behandeling van de zaak sluit het OM zich aan bij wat de deskundigen daarover hebben gerapporteerd, zegt Rebel. "Van U. is twee keer uitgebreid geobserveerd en onderzocht door het Pieter Baan Centrum en in beide zaken zien die deskundigen naast het ziektebeeld van de verdachte ook een reële boosheid. Op basis daarvan zeggen zij dat er sprake is van sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen