B.L.T.14 nov '14 15:22

How to spend it - 14 november

Auteur: BNR Webredactie

Bijna weekend, wij hebben ze weer verdiend. Tijd om plannen te maken. Hier is de selectie van Barbara de Back van Vandennorth & company met vandaag: whisky.

INTERNATIONAAL WHISKY FESTIVAL DEN HAAG

Whisky; een eeuwenoud recept voor gezelligheid, verbondenheid en proefplezier. Whisky proeven is leuk, lekker en leerzaam. Dit weekend kun je deze “Godendrank” naar hartenlust proeven. Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 november 2014 vindt het Internationaal Whisky Festival plaats. In de Grote Kerk in Den Haag. Het festival is in 2000 in het leven geroepen om mensen kennis te laten maken met whisky. Voorafgaand aan het festival kunnen de bezoekers een introductie boeken waar ze geïntroduceerd worden in de wereld van whisky.

Het gaat als volgt: Bij binnenkomst in de kerk ontvang je een tasting glas waarmee je langs de stands loopt en daar verschillende (gratis) drams whisky kunt proeven. Drams is Schots voor slokjes, whisky in dit geval. Mocht je de exclusievere soorten willen proberen dan wordt hier een vergoeding voor gevraagd. En grappig; deze vergoeding betaal je ook in vorm van Drams, dit is namelijk ook de naam van het festival geld. Drams kun je kopen op locatie.

Mocht je van plan zijn af te reizen naar Den Haag; een aantal tips!

DE GLENMORANGIE SIGNET WHISKY

Een van de whiskys die je zeker even moet proeven is Glenmorangie Signet whisky.

Normaal droog je de gerst lichtjes na het ontkiemen maar om Signet te maken wordt de gerst juist boven hete lucht gedroogd. Hierdoor kleurt ie ook echt donkerbruin als koffiebonen i.p.v. licht als tarwe. De gerst zit vol intense geroosterde en bittere smaken van mokka en chocola. Dr. Bill Lumsden, genie ‘head of distilling and whisky creation’ heeft zijn inspiratie voor de whisky gehaald uit de exclusieve Jamaican Blue Mountain Coffee die zijn ultieme ‘treat’ was tijdens zijn studie Biochemistry. Hij wilde eenzelfde smaakdiepte en geroosterd karakter krijgen.

Met deze gerst wordt de whisky gemaakt, vervolgens wordt het op eikenhouten gelegd om te rijpen. Het samenstellen van de Signet met whisky van verschillende leeftijden en rijpen op verschillende vat typen is het tweede geheim van de smid die deze whisky zo uniek maakt. Er staat geen leeftijd op de fles omdat het een combinatie is van de oudste whisky (meer dan 30 jaar geleden gemaakt) en een jongere spirit die in speciale ‘designervaten’ heeft gerijpt.

Door de rijping en samenstelling krijgt de whisky een fluwelig mondgevoel en een zeer gelaagde caleidoscopische smaak. Signet is heerlijk bij desserts of na het eten met chocolade.

Signet staat voor ‘zegel’. Dit herkenbare beeldmerk vind je terug op alle officiële bottelingen van dit merk. Het is ontleend aan de eeuwenoude pictische Cadboll Stone sculptuur die je nabij Glenmorangie kunt vinden. Glenmorangie is overigens Keltisch voor “Vallei van de Rust”. Deze steen werd in de 9 eeuw bewerkt door de Picten die toen heersten over Noord-Schotland.

De Glenmorangie Signet whisky heeft vele prijzen gewonnen:

DRAMBUIE HOT TODDY

Voor vrouwen die pure whisky niet helemaal zien zitten, met de whiskylikeur Drambuie maak je deze winter de HOT TODDY. Een wintercocktail met warme appelsap, erg lekker!

'MIJN WHISKY' BOEK

Van whisky festival naar whisky boek!

Komende maandag wordt MIJN WHISKY officieel gelanceerd. Een boek waarin 34 bijzondere en bekende mensen vertellen over hun favoriete whisky. Het boek is samengesteld door whiskyschrijver Hans Offringa en lifestyle journalist Marcel Langedijk. In 2011 ontmoetten zij elkaar in New York, in The Brandy Library. Geheel in stijl dronken zij whisky en hier ontstond het idee om samen een whiskyboek te schrijven.

Bekende mensen als Arie Boomsma, Selwyn Senatori, Jolanda van den Berg en Saskia Noort vertellen over hun kennismaking met de drank. Tot je favoriete whisky kom je immers niet zomaar, het is het resultaat van opvoeding, reizen en ervaringen. Arie Boomsma houdt bijvoorbeeld van de romantiek rondom whisky, het doet hem denken aan een avontuur van Hemingway. Hans Offringa voorziet ieder verhaal van achtergrond over de besproken whisky en andere leuke feitjes.

Een boek van twee mannen met gedeelde passie – het vertellen van een mooi verhaal, onder het genot van een goed glas whisky!

Het perfecte cadeau voor onder de kerstboom.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen