B.L.T.22 aug '14 15:27

How to spend it - 22 augustus

Auteur: BNR Webredactie

Bijna weekend, we hebben ze weer verdiend. Tijd om plannen te maken. Hier is de selectie van Barbara de Back van Vandennorth & company.

Met de zomervakantie achter de rug en het herfstige weer van de afgelopen dagen kijken wij uit naar een zonnig weekend weg! Niet te ver, inspirerend en met een gezonde kans op zon. Wij gaan naar Barcelona, slapen in het W hotel omdat de Eclipse roof top bar een fantastisch uitzicht heeft en de kans groot is dat je nog een duik in het adembenemende zwembad kunt nemen. Als voorproef op de opening van de W Amsterdam in april 2015.

Komt de tijd om uit eten te gaan, dan is het advies om op pad te gaan. De klassiekers als Botafumeiro en Cinc Sentits zijn er natuurlijk altijd, maar inspiratie opdoen kan het beste bij de gebroeders Ferran en Albert Adria.

Barcelona 5.0
Ferran Adria, geboren en getogen Catalaan, is een kok van wereldklasse; een kunstenaar, een wetenschapper, een uitvinder en een ontwerper. Ferran Adria is, met zijn broer, (patissier, Albert) bekend geworden door ''s ‘werelds beste restaurant' El Bulli, in Rosas. In 2011, alweer drie jaar geleden, sloot hij de deuren om zich verder te ontwikkelen en nieuwe concepten in de markt te zetten. Samen met zijn broer is hij met een gloednieuw concept naar buiten gekomen, namelijk: 's werelds eerste culinaire amusementspark, Barcelona 5.0.

Barcelona 5.0 bestaat uit 5 partners, en, voor nu, 5 restaurants met 5 totaal verschillende, nieuwe culinaire richtingen en een gezamenlijk doel: de gasten verrassen en meenemen naar het verleden, het heden en de toekomst. Waar El Bulli de grondlegger van het moleculair koken was, proberen de gebroeders Adria nu een verscheidenheid aan concepten handen en voeten te geven in adembenemende ruimtes. Van de Nikkei-keuken tot tapas, door de ogen van de broers!

Tickets
Een waanzinnig interieur, met allerlei ‘foodstations’, kleurrijk, verfrissend en vol rumoer. Je zit aan hogere bartafels (of kleurrijke stoeltjes en ijzeren tafeltjes) en kijkt je ogen uit. Verwacht geen reguliere tapas zoals de patatas bravas of de albondigas. Dit zijn tapas a la Adria, waar een verrassing in ieder hoekje op het bord kan liggen of het bordje zelf kan zijn. Denk aan Mojito-oesters en tempura van pistachenoten op een prachtige manier geserveerd. Begin je avond met een Estrella Damm a la Tickets, het huiseigen blend.

Bodega 1900 (open sinds 2013)
Dit is een typisch Catalaanse bar, speciaal ontworpen om ‘als heren onder elkaar’ rustig te genieten van een glas vermouth. Klassieke tegels aan de wand, marmeren tafelbladen en houten stoeltjes die over de stenen vloer schuiven. Een vintage interieur met prachtige jamon achter de teken, laat je verrassen door wat kleine gerechten te bestellen.

Pakta
De Nikkei-keuken is ontzettend in opkomst; wereldwijd zie je chefs experimenteren. Het is de keuken van de Japanse immigranten die een eeuw geleden in Peru aankwamen: de Japanse precisiekunsten vermengd met de Peruaanse smaken. 'Pakta' is Peruaans voor 'verbond', wat nauw aansluit bij het gedachtengoed. De gerechten zijn ook hier spraakmakend en het interieur is Peruaans modern. Een kleurrijk plafond van Peruaanse wolstrengen is een eyecatcher als je binnentreedt. Het is ook bijzonder om te zien dat ze in alle restaurants van Barcelona 5.0 werken met Nederlandse kruiden. Verstegen is hofleverancier. Zeker een bezoek waard!

41°
Een show van begin tot eind! Op de Avenida Parallel stap je een ‘beleving’ binnen, gastvrij, buitengewoon kundig en vriendelijk. Officieel is het een cocktailbar met happen. Op de kaart staat een proefmenu, met bijpassend 'wijnarrangement', (gerechten zijn bijvoorbeeld Parmesan ice cream met citroenmarmelade) en een licht- en geluidsshow. Let op de details: het 41°-logo is echt overal in verwerkt, van ingestikt op de schoenen van de waiters tot de ijsblokjes in de cocktails, of als je een gerecht geserveerd krijgt en het mille-feuille-blad oplicht met je vork. Neem plaats en laat je verrassen!

To open soon:
Hoja Santa & Nino Viejo
: Een pittig, Mexicaans restaurant dat vernoemd is naar het hartvormige blad dat vaak wordt gebruikt om tamales te bereiden. Staat in de planning om volgende maand open te gaan.

Enigma: De naam zegt het al, een van de mysterieuze onderdelen van Barcelona 5.0, die pas in de lente van volgend jaar haar deuren zal openen. Een exclusief restaurant met cocktailbar. Als we Adria mogen geloven, is het een 'once in a lifetime experience'.

Na de opening van Enigma, volgend jaar, heeft Adria alweer nieuwe, internationale projecten op de planning staan. De topkok wil een beachclub in de Dominicaanse Republiek openen en een restaurant en nachtclub op Ibiza. Een nieuw spektakel naast het spraakmakende “Sublimotion” van Paco Roncero ().

Ga dit weekend nog naar Barcelona en vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan 's werelds 'first and only' culinaire amusementspark. Het idee is uniek, het eten is meesterlijk en wie wil er nou niet genieten van tongstrelende gerechten van de beste chefs ter wereld?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen