B.L.T.10 okt '14 18:11

How to spend it - 10 oktober

Auteur: BNR Webredactie

Het weekend staat weer voor de deur, hierbij de selectie van Barbara de Back van Vandennorth & company.

Nieuw dit weekeinde is de expositie van Christian Voigt in de Wanrooij Gallery "Hall of Fame". Deze internationaal bekende kunstfotograaf uit Duitsland kreeg, eenmalig, de vrije hand van het Rijksmuseum.

Christian Voigt kreeg het voorrecht om het hart van het Rijksmuseum vast te leggen. Bekeken door een lens waarachter authentieke verhalen schuil gaan, creëerde hij een serie bijzondere kunstwerken. In deze solo expositie, genaamd Hall of Fame, zullen de Erezaal, met daarin Rembrandt's alom bekende 'Nachtwacht' en de fameuze bibliotheek overweldigend en in een bijna hallucinerende stijl worden getoond. Voigt maakte daarbij gebruik van de fraaie lichtinval in het Rijksmuseum, wat resulteerde in een realistische weergave van beide ruimtes.

CHRISTIAN VOIGT
Kunst maken mèt een verhaal en vàn een verhaal. Christian Voigt's werken worden ten eerste gekenmerkt door het indrukwekkende formaat. Daarbij fotografeert hij op een enorm complexe en tijdrovende manier. De dromerige foto's zijn gecreëerd met zijn camera, niet met de computer. De fijne details en genuanceerde klanken die zichtbaar zijn in Voigt's werk zorgen ervoor dat ze iets magisch uitstralen. Of het nu een interieur van de Catedral del Tango in Buenos Aires is of de grandioze Hall of Fame in het Rijksmuseum in Amsterdam, het effect is hetzelfde: de beelden zijn onvervalste fotografische kunstwerken. Al eerder fotografeerde Voigt The Morgan Library in New York. Hij kreeg de smaak te pakken en zette zijn zinnen op het maken van een serie kunstwerken in diverse prestigieuze locaties, zoals hoofdstedelijke bibliotheken of musea. En dit alles in alle stilte.

SOLO-EXPOSITIE
De indrukwekkende foto's van het Rijksmuseum zullen te zien zijn in Christian Voigt's solo-expositie bij Wanrooij Gallery, gesitueerd op de hoek van de PC Hooftstraat, direct naast het Rijksmuseum aan de Stadhouderskade 41, Amsterdam. De openingstijden zijn woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. De expositie loopt van 11 oktober tot en met 7 november, Wanrooij Gallery.

DE PLANTAGE
Op het nieuwe ARTISPLEIN in AMSTERDAM
Er is weer een nieuwe restaurant in Amsterdam! Cafe Restaurant de Plantage.  De Plantage is het vijfde restaurant van de eigenaars. De andere vier zijn Café Restaurant Amsterdam, Riva, Dauphine en Eye! Het restaurant opende mid september haar deuren.

De Plantage bevindt zich naast de hoofdingang van Artis de dierentuin en is gevestigd in het monumentale gebouw de Ledenlokalen. Dit is echt een prachtig gebouw! De hoogte is ongekend, 5 meter wellicht, het toont zeer hoog. De serre achterkant is authentiek en de voorkant is erg modern, het spel met deze contracten maakt het een indrukwekkende ruimte.

Wat brengt de menukaart? De voormalige chef-kok van Hotel de Goudfazant, Koen van Brunschot, leidt de keuken. Hij brengt een mix: ietwat oosters, mediterraans, en zeker ook gericht op groenten. De zeevruchten en met name de oesters missen niet op de kaart. Kenmerkend voor de eigenaren.

EEN STADS BRANDERIJ IN EINDHOVEN: THE BEAN BROTHERS
Eindhoven heeft sinds een paar maanden een echte stadsbranderij. In een 200jaar oud pand verborgen op de Bergstraat komt een mengeling van vers geroosterde, versgemalen en vers gezette koffie je tegemoet.

Hier brengen de Bean Brothers (een groep van koffie liefhebbers en vakmannen/vrouwen) het ambacht terug zoals het was. Voor de tijd dat multinationals de overhand kregen in de koffie industrie en de koffieboeren scherp werden aangevlogen met inkoop overeenkomsten. De Bean Brothers heeft als doel dat ieder onderdeel/partij van de keten net zoveel liefde in het product kan steken als zij. Door de boeren weer een eerlijke prijs voor hun groene koffie te betalen, kunnen ook zij weer het beste uit hun product halen. Daarom streven zij ernaar om de koffiebonen zo dicht mogelijk bij de bron in te kopen en alle onnodige tussenhandel uit te schakelen.

Omdat zij willen laten zien waar de koffie vandaan komt en ook de boeren extra aandacht willen geven, zijn de koffies vernoemd (onder de overkoepelende naam BeanBrothers) naar de boer die de bonen voor hen verbouwd heeft. Op het label van de koffiezakken vind je dan ook de naam van de boer, de plaats waar het vandaan komt en meer specifieke informatie zoals de groeihoogte, soort boon en het brandprofiel.

In deze Stadsbranderij maakt u alles mee vanaf het brandproces tot het eindproduct: een heerlijke koffie! Loop binnen en ruik, proef, leer en geniet!

De Stadsbranderij, Bergstraat 14a in Eindhoven, is open van donderdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur en zondag van 12:00 tot 17:00 uur. Lees meer over deze bijzondere koffiemakers op: www.stadsbranderij.nl of www.beanbrothers.nl en op Facebook.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen