B.L.T.6 mei '16 16:22

De muziek van Joop Daalmeijer: "Ik ben niet zo'n liefhebber van populaire muziek"

Auteur: Didi Levison

Iedere vrijdag bij BNR, de muzieklijst van een prominente Nederlander. Deze week: de muzikale tips van mediaman Joop Daalmeijer.

Joop Daalmeijer in studio BNR. Foto: BNR webredactie.
Joop Daalmeijer in studio BNR. Foto: BNR webredactie.

Joop Daalmeijer is voorzitter van de Raad van Cultuur. Hij is getrouwd met media-topvrouw Maartje van Weegen en is zelf ook niet bepaald schuw van de mediawereld. Daalmeijer werkte maar liefst veertig jaar voor de publieke omroep in functies van journalist tot presentator tot directeur.

Op 3 september 2011 werd hij voor zijn bijdrage aan de Nederlandse Publieke Omroep benoemd tot Officier in de Nederlandse Orde van Oranje-Nassau. Ook werd hij op 15 juli 2011 op de Belgische ambassade in Den Haag geridderd tot Officier in de Leopoldsorde, de oudste en hoogste ridderorde van het Koninkrijk België. Deze Koninklijke onderscheiding kreeg hij voor zijn bijdrage aan de verbetering van de samenwerking tussen Nederland en België op het gebied van cultuur en media

In onze muziekrubriek laat hij zijn favoriete nummer horen:

Op nummer 1: Fields of Gold - Eva Cassidy
“Ik werd door een collega attent gemaakt op deze Amerikaanse zangeres, een prachtige ingetogen artiest, die door kanker te vroeg is overleden. Gelukkig zijn er heel wat opnamen bewaard gebleven”.

Op nummer 2: Muusika - Kammerkoor Head ööd Vend. Componist Pärt Uusberg uit Estland.
“Dit heb ik gehoord op Song Celebration in Tallinn en Riga. Ik heb Uusberg een compositieopdracht gegeven voor Nederlands Kamerkoor, het mooiste koor van Nederland.  Het is een jonge componist: pas 30 jaar oud.”

Op nummer 3: Gigue uit Pieces de Theorbe in C Majeur van Robert de Visee, gespeeld door Fred Jacobs.
“Fred is een vriend van mij en bespeelt de theorbe (red. een snaarinstrument uit de luitfamilie). Hij probeert mij ook het instrument te leren spelen.”

Op nummer 4: Sanctus - Requiem van Jean Gilles, uitgevoerd door oa collegium vocale Gent en Musica Antiqua onder leiding van Philippe Herreweghe.
“Ik ben een groot fan van deze dirigent uit Gent”.

Op nummer 5: Mijn vlakke land - Jacques Brel
“Dit nummer combineert mijn liefde voor België (Vlaanderen vooral) en Jacques Brel.”

Beluister hier de hele lijst: (niet op Spotify: Muusika van Uusberg)

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen