B.L.T.13 mei '16 17:08Aangepast op 17 mei '16 12:26

De muziek van Pierre Wind: "Madonna is mijn held"

Auteur: Didi Levison

Iedere vrijdag bij BNR, de muzieklijst van een prominente Nederlander. Deze week: de muzikale tips van topkok Pierre Wind.

Pierre Wind. Foto: ANP
Pierre Wind. Foto: ANP

Pierre Wind groeide op in Den Haag. Hij ging naar de MAVO en daarna volgde hij bij de LTS een opleiding Koken&Serveren. Daarna behaalde hij diverse vakdiploma's en certificaten en volgde hij een opleiding aan de Pedagogische en Technische Hogeschool Amsterdam. Wind werd vooral bekend door zijn veelvoudige optreden als tv-kok in diverse programma's.

In onze muziekrubriek laat hij zijn favoriete nummer horen:

Op nummer 1: Depeche Mode - The Bottom Line
"Rond mijn achttiende had ik rossig haar, met daarin groene zeep, zwarte kleren en daarop veiligheidsspelden. Het werd ook wel New Wave genoemd. In die tijd kwam er een enorme vernieuwende band: Depeche Mode. Oftewel: electro pop. Wederom 'kikken'. Maar dit nummer, wat pas in  hun latere werk verscheen, blijft een beauty."

Op nummer 2: Antony and the Johnsons - Hope there's someone
"Absoluut op het ogenblik mijn tweede favoriet. De eigenzinnigheid trekt me aan. Hij werkt met allerlei groten der aarde, maar toch blijft hij altijd herkenbaar. Dienend, maar toch leidend. Dat is wat me aantrekt, wanneer ik het op mezelf spiegel."

Op nummer 3: Joy Division - Atmosphere
"Atmosphere is zo’n nummer dat je de wereld even doet vergeten. En zeker sinds een paar jaar geleden, toen ik de première van Anton’s Corbijn Control mocht inleiden, geeft het me nog meer band met deze band. Het was zeer bijzonder om op zo’n bijzonder moment voor Anton een zegje te mogen doen. Fantastische man die Anton. En sinds het  zien van de film Control heeft het nummer nog meer impact. Steeds bij het horen van Atmosphere zie je wederom die geweldige mooie indrukwekkende  filmbeelden".

Op nummer 4: Madonna - Frozen
"Als ik überhaupt een held heb, dan is het  een heldin: Madonna. Ik kwijn weg bij haar nummers van emotie of muzikaal genot. Op een paar uitzonderingen na dan. Maar ik weet het moment nog wel toen 'Frozen' voor het eerst op de radio kwam. Madonna was een tijdje van het toneel verdwenen. En opeens kwam ze knallend terug, met een totaal andere sound en image. Over vernieuwend gesproken.. Voor dat woord kun je ook het Synoniem Madonna gebruiken. Het nummer kwam de eerste keer duister en vervreemdend over. Nu is het bekend en omarmd. Met mijn formule ‘Koken met muzieknoten’ heb ik het nummer ‘Like a prayer’ - ook een wereldclip! - van Madonna ontleed. Het nummer is vertaald in gefrituurde makreelkroket met friet, okratempura en paprikazoetzuur".

Op nummer 5: Wim Mertens - Faith
"
In het rouwproces na het overlijden van mijn moeder gaf een goede vriendin deze cd. Wim Mertens heeft me uit een dal gehaald".

Beluister hier de hele lijst:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen