Alles is taal25 nov '14 15:19

Wat wordt het woord van 2014?

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf vandaag kan er weer gestemd worden op het Van Dale Woord van het jaar. Van Dale nomineerde tien nieuwe woorden uit 2014 die strijden om de titel.

D66-leider Alexander Pechtold maakt een stemfie - Foto: ANP
D66-leider Alexander Pechtold maakt een stemfie - Foto: ANP

Aan wat voor eisen moet een woord voldoen om op deze lijst te komen?
Woordenwatcher Ton den Boon van Van Dale: “Het moet ontstaan zijn in 2014 en in de media geïntroduceerd zijn. Het moet eigenlijk ook wel iets zeggen over de tijd, over de tijdsgeest misschien zelfs wel. We gaan er verder van uit dat het ook een beetje een fatsoenlijk woord moet zijn. Er zijn heel veel onfatsoenlijke woorden en we hebben liever niet dat zo eentje het woord van het jaar wordt.”

Wat is een onfatsoenlijk woord? Die kunnen we best één keer noemen.
“Nou ja, goed, onfatsoenlijke woorden zijn vaak woorden met een erotische strekking. Die worden wel vaak geprenomineerd, want we beginnen elk jaar met een prenominatieronde. Dan worden veel woorden met een erotische strekking of eventueel racistische woorden genoemd. En dat soort woorden hoeven we natuurlijk niet in de lijst.”

Kan het publiek ook woorden insturen?
“Dat doen duizenden mensen. Dat zijn mensen die in taal geïnteresseerd zijn. Maar we hebben in het algemeen toch het idee dat het een vrij breed publiek is.”

Is er al een woord waarvan u vindt dat het zou mogen winnen?
“Nou nee. Maar de woorden die in het lijstje staan, zijn wel interessant. Die zeggen wel iets over deze tijd. Het woord stemfie bijvoorbeeld. Dat is zowel inhoudelijk als taalkundig interessant. Een stemfie is een selfie die je maakt in een stemhokje. Dat is een Nederlands fenomeen en het is de wereld overgegaan. Althans, het is ook in buitenlandse media terechtgekomen."
 

Stemmen op het woord van het jaar kan hier:

Een van deze woorden gaat de verkiezing winnen:

- clownspiet
- crimiclown
- dagobertducktaks
- fotobom
- jihadgezin
- kalifaatganger
- moestuinsocialisme
- stemfie
- straatintimidatie
- wegkijkstaat


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen