BNR Campagne21 feb '15 11:43

'Excuses aan Groningers cruciaal voor herstel vertrouwen'

Auteur: Thijs Baas

Minister Henk Kamp moet zo snel mogelijk excuses maken voor het verwaarlozen van de veiligheid van de Groningers bij de gaswinning in de provincie. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma in BNR Campagne. "Het excuus is belangrijk voor Groningers om vertrouwen terug te winnen."

Het stevige rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid moet wat Buma betreft consequenties hebben. "Ik begrijp niet waarom het zo ontzettend moeilijk is om de excuses over de lippen te krijgen. Kamp moet dat doen namens het kabinet en de politiek. Het eerste wat de Groningers willen, is dat ze zien dat de veiligheid voorop staat. "De Onderzoeksraad maakt geen onderscheid tussen partijen, maar heeft het over heel politiek Den Haag."

 

Die erkenning van fouten die in het verleden zijn gemaakt - ook door CDA-politici, benadrukt Buma - staat voorop, maar ook het terugschroeven van de gaswinning heeft absolute prioriteit, evenals het vergoeden van de geleden schade. "Er is gewoon een potje. De NAM wordt geacht de schade te herstellen." Probleem is volgens Buma de bewijslast: bewoners moeten bewijzen dat schade aan woningen door de gaswinning komt. "De procedure voor bewoners om geld te krijgen moet veel eenvoudiger, natuurlijk!" 

Eerder eiste de Groningse PvdA-gedeputeerde William Moorlag ook excuses. In de Tweede Kamer pleitte de Partij voor de Dieren ervoor.

Belastingverlaging
Buma steunt het pleidooi dat D66-collega Alexander Pechtold vanochtend in de Telegraaf deed voor belastingverlaging, zegt hij in BNR Campagne. Althans: in de analyse kan hij zich vinden. het stemgedrag van D66 vindt hij daarmee totaal niet in lijn. "Pechtold zegt eigenlijk dat hij het de afgelopen jaren heel stom heeft gedaan, want ik heb mede de belastingen op het hoogste niveau ooit gebracht en nu ga ik ze weer verlagen."

 

"Had de afgelopen twee jaar met het CDA meegedaan, dan hadden we een vuist kunnen maken, en dan moet het kabinet echt zijn knopen gaan tellen; het bijltje erbij neergooien of erkennen we dat een meerderheid in de Kamer belastingverlaging wil. Daar heeft D66 voor gekozen. Dat mag, maar nu zit je wel met de gebakken peren.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen