BNR Campagne19 mrt '15 09:48

CDA-senator Brinkman blij met ‘behoorlijk groene kaart’

Auteur: Pieter van den Akker

Het CDA kan het kabinet aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer. De christendemocraten zijn de tweede partij geworden in de senaat. De partij staat nu op 12 zetels in de Eerste Kamer. Dat is er één meer dan in 2011.

Foto: ANP - Partijvoorzitter Ruth Peetoom, CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma, CDA-Kamerlid Mona Keyzer en CDA-senator Elco Brinkman
Foto: ANP - Partijvoorzitter Ruth Peetoom, CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma, CDA-Kamerlid Mona Keyzer en CDA-senator Elco Brinkman

Elco Brinkman, fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, ziet versplintering in de verkiezingsuitslag, zegt hij op BNR. “Het is een beeld van complexiteit en versplintering. Er zijn heel wat scherven te ruimen. Ik luisterde gisteravond laat nog naar de minister-president. Die geeft de interpretatie van: we liggen op koers. Dat lijkt me nou niet echt een verhaal dat je overeind kan houden met deze uitslag. Ik zit ook niet verlegen om een wissel van het kabinet, maar we moeten er echt eens over nadenken wat dit allemaal praktisch betekent. Hoe blij ik overigens ook ben met het feit dat wij in 36 gemeenten meer de grootste zijn geworden. Nu zijn we de grootste in 132 gemeenten. Het is een behoorlijk groene kaart.”

Het CDA ligt op een groot aantal punten niet ver af van het beleid dat het zittende kabinet voorstaat. Brinkman: “Het zit ‘m ook wel een beetje in de bijzin. Wij hebben steeds gezegd dat er een aantal plannen is waar door ons duidelijk afstand van is genomen: belastingbeleid, beleid inzake pensioenen, onzorgvuldige uitvoering van de zorgplannen. Typisch onderwerpen die voluit op tafel liggen nog steeds. Vergeet ook niet dat er voor ongeveer 6 miljard aan ombuigingsplannen liggen nog. Daartoe heeft het kabinet dan wel besloten, maar die moeten ook nog door de Kamer. We hebben echt nog wel wat te discussiëren met elkaar.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen