BNR Campagne13 mrt '15 11:59

'Demotie-taboe moet op de politieke agenda'

Auteur: BNR Webredactie

Demotie is een van de belangrijkste taboes waar de politiek zich de komende jaren over moet buigen. Dat zegt D66-voorman Alexander Pechtold tegen BNR. "Is het niet interessant om de oudere werknemer in dienst te houden door de salarissen niet altijd te laten stijgen?"

(webredactie bnr)

"Ik wil niet zomaar met het kopje koffie in de hand zeggen dat we het maar moeten gaan doen, maar voor mij is zoiets niet onbespreekbaar als je zorgt dat de 50-plus-werknemer daarmee werk kan krijgen. We moeten in dit land van zekerheid van de baan naar zekerheid van werk. Ieder bedrijf doet er goed aan een afspiegeling te maken van de samenleving. Het idee is goed."
 

 

Pechtold wijst nadrukkelijk op het onderwijs. "Mensen die bereid zijn om de moeilijker vakken te geven - met name in de bètavakken - om tóch in het onderwijs aan de slag te kunnen, moet je een extra prikkel geven om dat te gaan doen. Laten we wel stellen: een goede leraar natuurkunde kan in de markt soms 40 procent meer verdienen dan op een school, maar als hij toch het idealisme heeft om het aan een volgende generatie over te brengen, dan moet je daar wel een prikkel op zetten."

Bureaucratie
Pechtold werd de laatste weken hard aangepakt door met name de PvdA over zijn suggestie om desnoods méér te bezuinigen. Maar hij benadrukt dat die besparingen niet ten koste hoeven te gaan van de kwaliteit van het onderwijs. Toch valt er in de bureaucratie van de zorg valt nog een hoop te snijden. "Er gaat 70 miljard om op dat ministerie. Daar kun je met een scherp oog naar kijken. Dat kost geen banen, het levert juist banen op. Mijn doel is dat we de lasten - die hoger zijn dan in de afgelopen twintig jaar - omlaag brengen."
 

 

Met de noodzaak van hervorming van het belastingstelsel in het vizier doet Pechtold een beroep op het CDA om de hakken minder in het zand te zetten. "Rutte staat overal met die uitgestoken hand. Ik zou zeggen: pak die hand en zorg dat je - samen met D66 - de lasten weet te verlagen en ze niets laten spenderen. Ik denk dat we dat met een samenwerking van constructieve partijen kunnen stoppen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen