BNR Campagne13 mrt '15 10:05

'Maak investeren in start-ups aantrekkelijker voor pensioenfondsen'

Auteur: BNR Webredactie

Om startende ondernemers meer financiële ruimte te geven moet het voor pensioenfondsen aantrekkelijker worden gemaakt om te investeren in start-ups. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold tegen BNR. Een gezamenlijk fonds zou daarvoor het beste instrument zijn.

"Negen op de tien start-ups sterven een vroege dood. Je moet fondsen groter en aantrekkelijker maken voor korte tijd, dan voorkom je dat start-ups door Amerkaanse investeerders worden opgepakt en verplaatsten naar de VS. Dat is slecht voor de werkgelegenheid. De overheid gaat niet over de pensioenfondsen, maar ze zoeken naar investeringen en veiligheid. En spreiding maakt het aantrekkelijk en het zorgt ervoor dat Nederland innovatief blijft."

In de Verenigde Staten is de overheid al in de jaren ’50 begonnen met het stimuleren van investeerders in start-ups, zegt Pechtold ter vergelijking. En ook in Israël heeft een stimuleringsbeleid sinds de jaren '90 zijn vruchten afgeworpen. Hoewel Pechtold erkent dat de overheid niet over de pensioenfondsen gaat, moeten de ogen niet gesloten worden voor het feit dat spreiding het aantrekkelijk maakt en ervoor zorgt dat Nederland een aantrekkelijk vestigingsklimaat behoudt.

Pensioenfondsen worden op dit moment al gestimuleerd om te investeren, maar dat kan volgens Pechtold nog veel beter. Een fonds is de beste manier om de investeringen in beginnende ondernemers te spreiden en zo de risico's te verkleinen. Zo'n fonds moet groot en aantrekkelijk genoeg zijn voor pensioenfondsen om samen in te beleggen en te investeren in start-ups.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen