BNR Campagne17 mrt '15 09:57

Waterschappen: maak van waterbeheer geen politieke speelbal

Auteur: Pieter van den Akker

Provincies nemen het werk van waterschappen graag over, schrijft de Volkskrant vanmorgen. Uit onderzoek van de krant blijkt dat een ruime meerderheid van Provinciale Statenleden voor het opheffen van waterschappen is. De waterschappen zelf zien het, uiteraard, totáál niet zitten. Dat zegt Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen, op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Wij zijn kennelijk een begeerde bruid. Werkt er eens een keer iets in Nederland... Dat zijn de waterschappen. Al twee generaties houden we de boel veilig en droog. We maken al het rioolwater schoon, zorgen voor water voor natuur, landbouw en de industrie. Op die manier dragen we per jaar zo'n 180 miljard euro bij aan de nationale economie. Dat ziet er interessant uit, dus dat iets moois om over te nemen kennelijk."

Speelbal
Dan:
 

Wat er zou veranderen dan? "Wij van de waterschappen hebben maar één taak en die is nog ingewikkeld genoeg in Nederland met 17 miljoen mensen en 18 duizend kilometer dijken. En met sloten, kanalen en beken gaan we zes keer de wereld rond. Het is ingewikkeld werk maar we hebben er wel alle kennis en kunde voor in huis. We doen dat met 10 duizend mensen in Nederland en heel veel investeringen. Je moet oog op de bal houden. Als de afwegingen, die soms economisch en soms politiek zijn, verwatert met zorg onderwijs of andere mooie zaken, dan weet ik zeker dat de dijk het verliest en dat het riool het verliest."

Bezuinigen
In landen als Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje wordt er zwaar bezuinigd op het waterbeheer, zegt hij. "Als er nou één plek is waar we dat niet kunnen doen, dan is het Nederland in onze delta waar 10 miljoen mensen achter de dijken wonen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen