BNR Campagne14 mrt '15 10:46Aangepast op 14 mrt '15 13:11

'Divagedrag Pechtold risico voor politieke stabiliteit'

Auteur: Marjan van den Berg

D66-leider Alexander Pechtold vertoont divagedrag. Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam in het programma BNR Campagne.

Van Dam reageert op uitspraken van de D66-fractievoorzitter in regionale kranten. Pechtold waarschuwt premier Mark Rutte: met diens harde aanvallen op de oppositie zou Rutte zich vervreemden van partijen die hij na de verkiezingen nog hard nodig zal hebben. “Rutte speelt hoog spel. Heel hoog spel”, stelt Pechtold.

PvdA-Kamerlid Van Dam ziet er een verkapt dreigement in van Pechtold. “Waarbij hij eigenlijk zei, als een beetje een verongelijkt kind: ‘Als de VVD en PvdA zo kritisch blijven op mijn bezuinigingsbeleid, wil ik straks niet meer samenwerken hoor!’ Ik vind dat soort divagedrag het grootste risico voor de politieke stabiliteit in Nederland.”

“Als hij straks eigenlijk dreigt met het misbruiken van zijn machtspositie die hij misschien in de Eerste Kamer krijgt, en zegt: ‘ik wil 100 procent mijn zin en anders ga ik dit kabinet tegenwerken’… Dat is volgens mij precies wat we niet nodig hebben.”

Daarom wil Van Dam een oproep doen aan Pechtold: “In plaats van de aandacht af te leiden, slik dat soort plannen in en werk weer met ons verder aan het herstel van de Nederlandse economie, zodat er weer mensen aan het werk kunnen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen