BNR Campagne15 feb '14 11:02Aangepast op 15 feb '14 20:58

De peiling: SP meest lokale landelijke partij

Auteur: BNR Webredactie

Van alle landelijke partijen wordt de SP gezien als de meest lokale partij. Volgens 31 procent van de Nederlanders is de SP is de partij die het best in staat is om de lokale belangen te dienen. De PVV eindigt op twee (20 procent), gevolgd door de PvdA (19 procent). De VVD (9 procent) en D66 (8 procent)  scoren relatief laag als het gaat om het behartigen van lokale belangen.

Niet alleen eigen achterban
De SP wordt niet alleen door de eigen achterban tot meest lokale partij verkozen. Ook PvdA-, 50Plus- en PVV-aanhangers spreken opvallend vaak (telkens zo’n 10 procent van de aanhang) hun voorkeur uit voor de SP.

Lokale partijen luisteren beter

Bijna de helft van de kiezers (47 procent) vindt dat lokale partijen beter luisteren naar de inwoners van hun gemeente. Landelijke partijen blijven steken op 3 procent. Lokale partijen staan dichter bij de burgers, zijn betrokken en weten beter wat er speelt, aldus de deelnemers aan het onderzoek.

Veel landelijke PVV-en 50Plus-stemmers zullen uitwijken naar lokale partijen, maar ook de landelijke D66-, GroenLinks- en CDA-aanhang stemt straks voor de gemeenteraad relatief vaak op een andere, vaak lokale partij. Waar de achterban van de SGP traditioneel honkvast is (72 procent stemt  zowel landelijk als lokaal SGP), ligt dit percentage voor CDA op 32 procent, voor D66 op 28 procent en voor GroenLinks op slechts 19 procent.

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek vond plaats in de eerste week van februari. Aan het onderzoek werkten 1012 Nederlanders (18+) mee. De netto steekproef is representatief op basis van de ideaalcijfers voor geslacht, leeftijd, opleiding en regio.

Over MWM2
MWM2 is hét toonaangevende bureau in Nederland voor toegankelijk online en mobiel onderzoek. Zij gelooft in de kracht van de mening van stakeholders voor alle organisaties. Zij adviseert en faciliteert organisaties in het luisteren naar haar stakeholders en ondersteunt bij het vertalen van hun stem naar acties binnen de organisatie. MWM2 biedt hiervoor ervaren, toegewijde consultants in combinatie met superieure researchtechnologie. MWM2 staat voor Meer Weten van Mensen en Markten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen