BNR Campagne15 mrt '14 13:27Aangepast op 15 mrt '14 15:26

Plasterk: Lokale partijen moeten door gemeenten worden gefinancierd

Auteur: BNR Webredactie

Partijen die in de gemeenteraad zitten, zouden door de gemeente gefinancierd moeten worden. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in BNR Campagne. "Zo is ons stelsel bedoeld."

Plasterk: Lage opkomst is schuld politici
Plasterk: Lage opkomst is schuld politici

"Europa financiert Europese politieke partijen. De partijen die in de Eerste en Tweede kamer zitten worden landelijk gesubsidieerd. Je zou dat ook heel goed vanuit lokaal budget kunnen doen voor partijen in de gemeenteraad", zegt minister Plasterk.

De beslissing om tot een dergelijke financiering over te gaan, ligt bij de bestuurslagen zelf. Plasterk: "Het is aan de gemeenteraad om te bepalen of zij hun politieke partijen naar rato van het aantal raadszetels willen ondersteunen."

Voorsprong
De minister spreekt tegen dat landelijke partijen hun rijkssubsidie aanwenden om campagne te voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Ze krijgen dat geld om hun landelijke functies te vervullen." Lokale partijen worden op die manier dan ook niet benadeeld, stelt Plasterk.

Al valt er volgens hem niet aan te ontkomen dat landelijke partijen een zekere voorsprong hebben. "Grote partijen krijgen nu eenmaal meer zendtijd op radio en televisie dan een eenpitter in de gemeenteraad. Dat is niet anders."

Daar staan volgens Plasterk wel voordelen voor lokale partijen tegenover.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen