BNR Campagne1 mrt '14 11:15

Derde van de Nederlanders maakt zich zorgen over uitbesteding taken aan gemeenten

Auteur: BNR Webredactie

Ruim een derde van de Nederlanders denkt dat de gemeenten de nieuwe taken die het van de rijksoverheid krijgt, niet aan kunnen. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van BNR.

Het gaat dan om zorg bieden aan langdurig zieken of ouderen (AWBZ), hulp bij het vinden van werk (of een uitkering verstrekken) en de jeugdzorg. Slechts 10 procent heeft er wel vertrouwen in dat de gemeenten deze extra taken goed kunnen uitvoeren.

Te weinig expertise

Men vreest vooral dat gemeenten te weinig expertise hebben om deze taken goed uit te voeren en dat er te weinig geld beschikbaar is. Het meest maakt men zich zorgen over de taken die betrekking hebben op de jeugdzorg: ongeveer 38% van de Nederlanders denkt dat gemeenten deze taken niet aan kunnen.

Vooral achterban van SP maakt zich zorgen

De achterban van de SP maakt zich het meest zorgen over de uitbesteding van de taken aan de gemeenten. Ruim de helft van de direct betrokken SP’ers (50%) denkt dat de gemeenten deze nieuwe taken niet goed aankunnen. De achterban van coalitiepartij VVD is opvallend minder sceptisch: slechts 23% van de direct betrokken VVD’ers maakt zich zorgen. Coalitiegenoot PvdA volgt het landelijke gemiddelde van ruim een derde.

Veel mensen persoonlijk geraakt

Veel mensen hebben persoonlijk te maken met deze taken. Vooral de AWBZ raakt veel mensen persoonlijk of mensen in hun naaste omgeving; 66% van de mensen heeft er direct zelf of indirect mee te maken. Deze mensen zijn vaak te vinden onder de 50Plus-, SP en PVV-achterban. De jeugdzorg is relatief vaak een issue voor de achterban van de Christelijke partijen.

Fuseren voor kwart van de inwoners van kleinere gemeenten een reële optie

Het zou kunnen dat gemeenten moet fuseren om de extra taken aan te kunnen. Bijna een kwart (22%) van de inwoners van de kleinere gemeenten (tot 80.000 inwoners) vindt dat hun gemeente wel mag fuseren met andere gemeenten. In deze kleinere gemeenten is het vooral de achterban van D’66 die samengaan met andere gemeenten logisch vindt: 31% is voor fuseren.

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek vond plaats in de eerste week van februari. Aan het onderzoek werkten 1012 Nederlanders (18+) mee. De netto steekproef is representatief op basis van de ideaalcijfers voor geslacht, leeftijd, opleiding en regio.

Over MWM2
MWM2 is hét toonaangevende bureau in Nederland voor toegankelijk online en mobiel onderzoek. Zij gelooft in de kracht van de mening van stakeholders voor alle organisaties. Zij adviseert en faciliteert organisaties in het luisteren naar haar stakeholders en ondersteunt bij het vertalen van hun stem naar acties binnen de organisatie. MWM2 biedt hiervoor ervaren, toegewijde consultants in combinatie met superieure researchtechnologie. MWM2 staat voor Meer Weten van Mensen en Markten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen