BNR Campagne15 mrt '14 15:18Aangepast op 15 mrt '14 15:39

Leefbaar Rotterdam wil stembureaus controleren

Auteur: Eva Oude Elferink

Leden van Leefbaar Rotterdam gaan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de stembureaus in Rotterdam controleren. Dat zegt de nummer vijf op de lijst Ronald Buijt in BNR Campagne. De lokale partij wil er persoonlijk op toezien dat zich niet dezelfde misstanden voordoen als tijdens de verkiezingen in 2010.

Bij die verkiezing verloor Leefbaar Rotterdam met 754 stemmen van de Partij van de Arbeid. Dat verlies was volgens Leefbaar Rotterdam het gevolg van ongeregeldheden bij de stembureaus. Zo stonden er in bepaalde districten meerdere mensen tegelijkertijd in een stemhokje.

De lokale partij eiste een hertelling van de stemmen, maar een onderzoekscommissie oordeelde dat dit niet nodig was. Voor komende verkiezing heeft de gemeente verschillende maatregelen getroffen. Zo worden er bij een aantal bureaus extra toezichthouders ingezet en zal er een extra telling van de stemmen plaatsvinden.

Papieren procedures
Ronald Buijt, nummer 5 op de lijst van Leefbaar Rotterdam, wil er samen met partijgenoten persoonlijk op toezien dat de 'procedures zoals die nu op papier staan, ook daadwerkelijk worden uitgevoerd'.

"In de lokalen waar het de vorige keer echt chaotisch was, waar voorzitters zijn ontheven uit hun functie, waar stembureaus waren gesloten, waar stadswachten de orde moesten bewaken, in die ergste bureaus gaan wij zelf poolshoogte nemen", aldus Buijt.

De Leefbaar Rotterdam-kandidaat voorziet daarin geen problemen. "Zolang je de stemgang maar niet hindert en geen kiezers aanspreekt. Dat is echt ten strengste verboden voor een politieke partij. Dat gebeurde dus wel in 2010. Maar als burger mag je daar gewoon zijn."

Ronselen
Buijt raakte bij de verkiezingen in 2010 zelf ook in opspraak, nadat hij kandidaat-raadsleden had aangezet tot het werven van volmachten voor Leefbaar Rotterdam. De nummer 5 houdt vol dat hij daarbij niet in strijd met de Kieswet handelde.

"Je mag mensen oproepen om, als ze op Leefbaar willen stemmen, dat ook te doen. Je mag ze ook wijzen op de procedure van een volmacht en ze vertellen dat als ze op ons willen stemmen, maar gehinderd zijn, dat ze zich dan bij ons kunnen melden. Dat is wat wij hebben gedaan. Daar was niets mis mee."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen