BNR Campagne1 mrt '14 12:44

De Wetten van Wouke | 'Televisie-debatten moeten in tijden van gemeenteraadsverkiezingen worden afgeschaft'

Auteur: BNR Webredactie

Televisiedebatten moeten in tijden van gemeenteraadsverkiezingen worden afgeschaft. Zo luidt de vierde wet van Wouke van Scherrenburg, in haar serie van zes gouden wetten in de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart.

"Deze televisie-debatten zijn zinloos. Je kunt alles wat er speelt in de gemeente niet samenvatten in een debat, want per gemeente verschilt dat allemaal. We weten allemaal dat vanuit Den Haag de meeste partijen, dat zegen we ook bij Pauw en Witteman, die hele decentralisatie van de zorg toejuichen. Dat is een bekend geluid, dat schiet geen meter op."

"Wat veel belangrijker is, is de vraag per gemeente. Hoe gaan ze het regelen? Zijn ze er klaar voor? Pakken ze dat goed aan? Dat zijn de voorbeelden die je moet hebben en dat is nu eenmaal niet in een televisiedebat met landelijke kopstukken te vatten. Vroeger waren die debatten er ook, maar nu gaan er veel meer taken naar de gemeenten. Voor het eerst is het zo dat gemeenten buitengewoon in de belangstelling staan."

Als je die debatten afschaft, ben je misschien ook wel verlost van de retoriek die hier en daar opduikt. Neem nu zo’n miljard euro van Alexander Pechtold. Bij het Kunduz-akkoord heeft hij nog voor 9 miljard euro aan belastingverzwaring getekend. En dan nu met een miljardje aan bezuinigingen komen, dat schaar ik onder verkiezingsretoriek."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen