BNR Campagne1 mrt '17 11:55Aangepast op 30 mei '17 15:38

'Alexander Pechtold gaat moreel leiderschap op zich nemen'

Auteur: Wesley Schouwenaars

D66-financiënwoordvoerder Wouter Koolmees mist moreel leiderschap bij premier Mark Rutte. Zijn eigen lijsttrekker gaat die rol wel op zich nemen. Wat zijn partij betreft zijn er kansen voor iedereen en wordt niemand opzij gezet, iets wat Rutte volgens Koolmees wel heeft gedaan.

Foto ANP
Foto ANP

Gisteravond herhaalde Alexander Pechtold bij Pauw en Jinek nog eens dat D66 er voor iedereen is. 'Dat vond ik een mooi thema', zegt Koolmees. Hij betoogt dat met het 'pleur op' en de 'doe maar normaal'-campagne de VVD bewust campagne voert om mensen weg te zetten.

Het verkiezingsprogramma 'kansen voor iedereen' moet de partij onderscheiden van de VVD. 'We hebben gekozen in Kansen voor iedereen om een breed verhaal neer te zetten', legt Koolmees uit. 'Dat begint met investeren in onderwijs, maar ook de hervorming van de arbeidsmarkt, de pensioenen en de woningmarkt. Om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland mee kan doen, een goede opleiding krijgt, kans heeft op een goede baan en een goede woning. Dat is een hele brede agenda die ook niet in vier jaar afgerond kan worden, maar die wel heel belangrijk is om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland mee kan doen.'

Belastinghervormingen

Dat Eric Wiebes er niet in geslaagd is de belastingen te hervormen, kan Koolmees beamen. 'Ik vind het echt een gemiste kans', zegt hij. 'De regering had toen vijf miljard euro gereserveerd voor een belastingherziening, vooral gericht op het ontlasten van arbeid, dus het werk goedkoper maken. We moeten helaas constateren dat het niet gelukt is.' Toch is het wat hem betreft nog niet te laat. 'Je moet bouwen aan een eenvoudiger belastingstelsel, juist om te voorkomen dat het op de lange termijn vastloopt.'

Een van de hervormingen die Koolmees voorstelt is dat vreemd- en eigen vermogen bij bedrijven eerlijker moet worden behandeld. 'In Nederland zijn voor bedrijven de kosten voor vreemd vermogen aftrekbaar van de winst, terwijl de kosten voor eigen vermogen niet aftrekbaar zijn. Dat betekent dat er een soort prikkel is om te financieren uit vreemd vermogen.' Zijn oplossing: een eigen vermogen-aftrek.

Minister van Financiën

Aan ambitie heeft de financiënwoordvoerder van D66 geen gebrek. Koolmees zou in een volgend kabinet graag minister van Financiën worden. Maar hoe het allemaal loopt moet natuurlijk nog blijken. Koolmees steunt overigens het pleidooi van zijn fractieleider Pechtold dat de huidige minister Dijsselbloem nog een heel jaar eurogroepvoorzitter zou moeten blijven, ook als de PvdA niet in het kabinet komt. Daarna zou Koolmees - of iemand anders - dat stokje over kunnen nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen