Darwin24 sep '13 14:05

BNR Darwin | Breng je eigen arbeidsmarkt in kaart

Auteur: Karin Backx

Al je netwerken in schakelen, zowel in het echt leven als online. En niet rustig afwachten tot die droomvacature voorbij komt, maar zelf actief de boer op gaan en contact leggen met je droomwerkgever in jouw buurt.

Image

Dat zijn belangrijke tips bij het zoeken naar een baan. In BNR Darwin aandacht voor tips, trends en succesverhalen hoe het wél kan en hoe jij sollicitatieproof aan de slag kan. Aaltje Vincent, loopbaanprofessional en schrijver van verschillende boeken over solliciteren en het vinden van werk.

Wat Vincent betreft moeten werkzoekenden geen ouderwetse brief schrijven: "Als iemand heel goed weet wat ie wil, dan moet die dat ook goed kunnen bepalen. Bijvoorbeeld ik woon in Sassenheim. Ik wil als verpleegkundige aan de slag, ik wel met de bus naar mijn werk, dit is mijn woon-werk-verkeer afstand. Binnen die afstand, rondom mijn woonhuis zijn dit de bedrijven waar ze verpleegkundigen kunnen gebruiken. Het streven is dat je nu de mensen leert kennen, die daar nu al werken. Want de mensen die daar nu al werken, die weten als eerste dat er een nieuwe collega nodig is. Zorg dat je met dié mensen in het netwerk komt, zowel in het echte leven als op social media."

Drempel
Sander Vastbinder, adviseur bij C3Werkt! Dit mobiliteitscentrum voor de creatieve industrie begeleidt onder andere mensen uit de grafische sector van werk naar werk. Een krimpende sector, maar toch weten ze driekwart van de werkzoekenden naar een nieuwe baan te begeleiden. "Wat wij zien zijn vrij veel mensen uit de grafische sector, die al heel jong in dienst zijn gegaan. Dertig jaar bij dezelfde werkgever. Het solliciteren op zich is helemaal nieuw voor die mensen. Je ziet dat ze echt een drempel over moeten om aan de slag te gaan met social media."

En Sjoerd Burger, recruiter bij Reinier De Graaf Groep ziekenhuizen. Hij werkt dagelijks met sollicitanten. Met het carrièrecentrum in het ziekenhuis hebben ze onlangs een spreekuur voor afgewezen sollicitanten ingericht. "Het zijn eigenlijk mensen die moeite hebben gedaan om te solliciteren bij ons. Wij geven gelegenheid om onze kennis te delen. Wat zijn zien, waarom ze zijn afgewezen en wij geven tips en tops wat eventueel beter kan."

99 van de 100 brieven zijn volgens Burger toch wel te bestempelen als oersaai. "Als je kijkt naar de cv's en de brieven, daar mogen we wat mij betreft wel wat meer innovatie in terug zien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen